Primeur in Argentinië

Een rechter in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires heeft gisteren heel Latijns Amerika een primeur bezorgd. Hij effende de weg voor twee mannen, Alejandro Freye (39) en José Maria di Bello (41), om met elkaar te trouwen.

In het overwegend katholieke Latijns Amerika kent geen enkel land het homohuwelijk. Wel pioniert de stad Buenos Aires sinds eind 2002 met een samenlevingsovereenkomst tussen partners van hetzelfde geslacht, die onder andere voorziet in een uitkering bij overlijden. Deze heeft navolging gekregen in andere steden en regio’s van Argentinië. Elders op het continent hebben ook de stad Mexico, de Mexicaanse regio Coahuila, de Braziliaanse regio Rio Grande en Uruguay vergelijkbare regelingen voor homoparen.

De autoriteiten in Buenos Aires hadden geweigerd Freye en Di Bello in de echt te verbinden. Maar rechter Gabriela Seijas gelastte de stad mee te werken aan hun huwelijk, omdat „de wet iedereen, ongeacht geaardheid, met hetzelfde respect moet behandelen”. (AFP)