Noraly Beyer

Wie is de vrouw van de week?

Dat kan er maar één zijn. Actrice Noraly Beyer.

Actrice? Nieuwslezer.

Nee hoor. Ze is gestopt, na het vijfuurjournaal van 30 december 2008.

En nu speelt ze toneel?

Ze gaat op tournee met De Afscheidsmonologen , het vervolg op De Vaginamonologen. Dit keer verhalen over de dood. De koningin komt ook want het is voor een goed doel: stervensbegeleiding. De verhalen worden voorgelezen door bekendheden als Frits Barend, Marga van Praag, Boudewijn de Groot. En onze eerste zwarte nieuwslezer dus.

Is dat een trend: bekende Nederlanders in een toneelstuk?

Zeker. In Amerika en Engeland doen ze het ook: Daniël ‘Harry Potter’ Radcliffe, Madonna... In Nederland hebben Hanneke Groenteman en Sonja Barend al op de planken gestaan. Politici worden ook ingezet. Dan krijgt een toneelstuk vanzelf urgentie.

Die kunnen toch niet acteren?

Nee. Ze zijn puur publiekslokkers. Artistiek gezien is het altijd beter om geschoolde acteurs te nemen. Het schutteren van bekende Nederlanders is op zijn hoogst sympathiek. Soms kan het een kleine meerwaarde hebben, bijvoorbeeld doordat je het gezag van een bekende Nederlander gebruikt. Zo speelden Beyers ex-collega’s Philip Freriks en Harmen Siezen vorig seizoen rechters in De grote verkiezingsshow.

En kan Noraly Beyer spelen?

Beyer is een ander geval omdat ze toneelervaring heeft. Ze heeft haar rustige, gezaghebbende gestalte eerder geleend aan de avant-gardistische toneelstukken van Ola Mafaalani. In Ajax (2000) speelde ze de rechter, in De hemel boven Berlijn (2006) speelde ze nieuwslezer, en vorig jaar speelde ze het koor in Medea. Ze vernieuwde en passant de functie van het Griekse koor – dat per definitie niet ingrijpt – door kort haar hand op de arm van Medea te leggen, om haar ervan te weerhouden gif over de pannekoeken te strooien. Tevergeefs natuurlijk, maar een treffend gebaar. Ze heeft talent.

    • Wilfred Takken