Langer vaderverlof is goed voor band moeder en kind

Het zou inderdaad een goede zaak zijn als vaders extra dagen verlof zouden krijgen als moeders bevallen zijn (Opinie & Debat, 31 oktober). Maar niet zozeer voor de hechting tussen vader en kind, maar voor een meer optimale hechting tussen moeder en kind. De eerste drie levensjaren zijn namelijk essentieel voor de band tussen moeder en kind. De eerste week bepaalt een meer of mindere goede start. De vader is nodig om de moeder in optimale conditie te brengen door zijn vriendelijkheid, de overname van het huishouden, zorg voor de andere kinderen en het ontvangen en kort houden van bezoek. Dan kan de moeder zich ontspannen wijden aan het nieuwe kind. Als de vader zorgt voor harmonie in het gezin, dan zal de verandering het gunstigst voor iedereen uitpakken. In deze zin is vader onontbeerlijk en moet hij veel meer gewaardeerd worden.

Carolien Leusink-Biesheuvel

Therapeut, Gorinchem

    • Carolien Leusink-Biesheuvel Therapeut