Kort nieuws Kunst

Zes nominaties BNG Nieuwe Literatuurprijs

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 14 nov. - De jury van de BNG Nieuwe Literatuurprijs heeft 6 schrijvers uit 28 inzendingen gekozen. Dit zijn in alfabetische volgorde: Mark Boog (1970) met Ik begrijp de moordenaar; Jan van Mersbergen (1971), met Zo begint het; Henk van Straten (1980) met Smet ; Carolina Trujillo (1970) met De terugkeer van Lupe García; Annelies Verbeke (1974) met Vissen Redden en Robbert Welagen (1981) met Verre vrienden. De jury was matig te spreken over de kwaliteit van de inzendingen. „Niet alle aanwas was voldoende gerijpt, wat de vraag oproept of uitgevers niet nauwkeuriger kunnen of moeten selecteren én begeleiden’’, aldus het juryrapport. De prijs is vijf jaar geleden bedacht door literair agent Paul Sebes, bedoeld om beginnende auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven. Eerdere winnaars waren Esther Gerritsen (2005), Yves Petry (2006), Sanneke van Hassel (2007) en Rachida Lamrabet (2008).

Boek Hollandse meesters Poesjkin

AMSTERDAM, 14 nov. - De omvangrijke collectie Hollandse meesters in het Poesjkin Museum in Moskou is blootgelegd in een nieuwe catalogus. In het Rijksmuseum in Amsterdam is deze week een Engelstalig boekwerk gepresenteerd met een uitgebreide omschrijving van 300 Nederlandse schilderijen van het Russische museum. De collectie telt topstukken van Hendrick Goltzius, Jan van Goyen, Rembrandt, Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Vincent van Gogh. Vooral onder het tsaristisch regime verdween veel Nederlandse kunst richting Rusland. (ANP)