Kort nieuws Economie

Japan Airlines vraagt opnieuwom staatshulp

Tokio, 14 nov. - Japan Airlines wil opnieuw steun van de Japanse overheid en van de banken. De Japanse luchtvaartmaatschappij leed een fors verlies in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar en liet gisteren weten er niet zeker van te zijn of het bedrijf in de huidige vorm verder kan. Japan Airlines leed een verlies van 32,2 miljard yen (241 miljoen euro) in de periode juli tot en met september. Een jaar eerder leverde het tweede kwartaal nog een winst op van 40,1 miljard yen. Japan Airlines is de grootste Aziatische luchtvaartmaatschappij.(ANP)

ThyssenKrupp lijdt miljardenverlies

Düsseldorf, 14 nov. - Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp is in het afgelopen boekjaar diep in de verliezen beland. Het bedrijf leed in het gebroken boekjaar 2008/2009, dat eind september afliep, een verlies voor belastingen van 2,4 miljard euro tegen een winst van 2,3 miljard euro vorig jaar. Dat maakte het grootste staalconcern van Duitsland gisteren bekend. De omzet ging met 24 procent omlaag tot 40,6 miljard euro. „Dit was met afstand het zwaarste jaar in de geschiedenis van ons bedrijf”, aldus topman Ekkehard Schulz. ThyssenKrupp ontstond tien jaar geleden door de fusie van de staalbedrijven Thyssen en Krupp. (ANP)

VS: vertrouwen consument gedaald

ANN HARBOR, 14 nov. - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is fors gedaald. Het vertrouwen in de economie staat nu op het laagste niveau in drie maanden. Dat bleek uit gisteren gepubliceerde voorlopige cijfers van de universiteit van Michigan. De vertrouwensindex kwam uit op een stand van 66 tegen 70,6 in oktober. Analisten rekenden op een stand van 71. Volgens de onderzoekers maken Amerikanen zich vooral meer zorgen over de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. „Het vertrouwen daalde sterk begin november door de grimmige economische realiteit”, aldus de onderzoekers. (ANP)

Handelstekort VS stijgt met 18,2 pct

WASHINGTON, 14 nov. - Het Amerikaanse handelstekort is in september met 18,2 procent opgelopen tot 36,47 miljard dollar (24,5 miljard euro). In augustus stond het tekort nog op 30,85 miljard dollar en analisten hadden gerekend op een stijging tot 31,65 miljard dollar. De stijging in september is de sterkste in ruim tien jaar, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Analisten zien de groei van het tekort als een teken dat de Amerikaanse economie begint aan te trekken. (ANP)