Kort nieuws Buitenland

Russische troepen doden 20 strijders in Zuid-Tsjetsjenië

Grozny, 14 nov. - Russische troepen hebben bij gevechten in het zuiden van de deelrepubliek Tsjetsjenië meer dan twintig moslimmilitanten gedood. In de Noord-Kaukasische republiek vallen bij botsingen tussen het leger en voor onafhankelijkheid strijdende militanten met grote regelmaat doden, maar zo veel als ditmaal is uitzonderlijk. De Tsje-tsjeense president RamzanKadyrov zei niet uit te sluiten dat de militantenleider Doku Umarov zich onder de slachtoffers bevindt. Bij het treffen zouden aan regeringszijde geen verliezen zijn geleden. Moskou promoveerde Kadyrov in februari 2007 tot president. Onder zijn gewelddadige bewind heerst wetteloosheid en straffeloosheid in het land, zeggen mensenrechtenorganisaties. (AP, Reuters)

VS en Japan willen relatie revitaliseren

TOKIO, 14 nov. - De Verenigde Staten en Japan willen hun veiligheidsrelatie een nieuw leven inblazen. Dat hebben de Amerikaanse president Obama, op bezoek in Japan, en de Japanse premier Hatoyama gisteren afgesproken, zonder een oplossing te bereiken over het conflict over verplaatsing van Amerikaanse troepen op Okinawa. Volgens Obama zullen de twee landen zich inspannen om hun „vriendschap te revitaliseren”. Obama arriveerde gisteren in Tokio voor een tweedaags bezoek aan Japan, als begin van een rondreis door Oost-Azië. Morgen reist hij door naar Singa-pore voor een ontmoeting met de leiders van Asean-landen. Daarna gaat hij nog naar China en Zuid-Korea. (Reuters)

Gabriel voorzitter van Duitse SPD

Dresden, 14 nov. - Het congres van de Duitse sociaal-democratische SPD heeft Sigmar Gabriel gisteren gekozen tot nieuwe voorzitter. Hij kreeg ruim 94 procent van de stemmen. Gabriel (50) was eerder minister-president van de deelstaat Nedersaksen en minister van Milieu in de eerste regering Merkel. Zijn voorganger Franz Müntefering stapte op na de verkiezingen van eind september, waarin de partij 23 procent van de stemmen haalde, haar slechtste resultaat sinds 1933. Andrea Nahles (39), representant van de linkervleugel, werd gekozen tot partijsecretaris. (AFP, Reuters)

Oud-premier van Congo overleden

Parijs, 14 nov. - De populaire oud-politicus Bernerd Kolelas uit Congo-Brazzaville, is op 76-jarige leeftijd overleden in Parijs. Dat heeft de BBC gisteren gemeld. Kolelas gaf in 1997 tijdens een kortstondig premierschap leiding aan de Ninja-milities die vochten tegen de Cobra-milities die loyaal waren aan Denis Sassou-Nguesso, de voormalige president. Sassou-Nguesso verjoeg de regering met Kolelas en werd opnieuw president. Kolelas, tevens ex-burgemeester van de hoofdstad Brazzaville, werd in 2000 bij verstek ter dood veroordeeld. In 2005 kreeg hij amnestie. Twee jaar geleden werd bij hem de ziekte van Alzheimer geconstateerd. (BBC)

Ex-lid Congres VS dertien jaar cel in

WASHINGTON, 14 nov. - De Amerikaanse oud-politicus William Jefferson, die zijn staat Louisiana vertegenwoordigde in het Huis van Afgevaardigden, is gisteren veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens omkoping, witwassen en afpersing. Jefferson (62) werd in 2007 aangeklaagd voor het aannemen van miljoenen dollars smeergeld van een tiental bedrijven, waarvoor hij zaken regelde in Afrikaanse landen. Jefferson zat van 1991 tot 2008 in het Congres. Hij gaat in beroep. De rechter beslist volgende week of hij in afwachting daarvan op vrije voeten mag blijven. (Reuters)

Doden bij explosie in wapendepot

MOSKOU, 14 nov. - Bij een explosie gisteren in een wapendepot bij de Russische stad Oeljanovsk zijn twee brandweermannen om het leven gekomen. Aanvankelijk werden circa 35 mensen vermist en meldde gouverneur Sergej Mozorov van de stad, 750 kilometer ten oosten van Moskou, dat voor hun levens werd gevreesd. Op twee na werden zij levend teruggevonden. Meer dan drieduizend mensen werden geëvacueerd. De oorzaak is nog niet bekend. (AFP)