Kort nieuws Binnenland

Meer steun voor gemeenten met bevolkingskrimp

DEN HAAG, 14 nov. - Rijk, provincies en gemeenten gaan samenwerken om in Parkstad-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws Vlaanderen de negatieve gevolgen van de krimp van de bevolking op te vangen. Voor een actieplan met maatregelen en experimenten is 31 miljoen euro uitgetrokken. Het kabinet heeft gisteren ingestemd met een voorstel van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) en staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA). (ANP)

Lekkende wagon blijkt loos alarm

Door een onzer redacteuren

Dordrecht, 14 nov. - Een trein vlakbij het Centraal Station van Dordrecht is gistermiddag onderzocht op het lekken van gevaarlijke stoffen. Een man die werkzaamheden langs het spoor uitvoerde, rook een sterke lucht en sloeg alarm. De meldkamer gaf daarop een ‘zeer ernstige’ melding door aan de brandweer. Het treinverkeer van en naar Dordrecht werd stilgelegd. Uit metingen van de brandweer bleek dat de wagon geen gevaarlijke stoffen lekte. Volgens de politie was er van een lekkage geen sprake.

Aanhoudingen voor drugshandel

ROTTERDAM, 14 nov. - De nationale recherche heeft eind oktober vijf verdachten aangehouden die worden verdacht van internationale drugshandel, hennepteelt, mensenhandel en de productie van xtc. In verband met deze zaak zijn in België nog eens vier mensen opgepakt en in Polen vijf. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. (ANP)

GGD’s klaar voor vaccinaties griep

DEN HAAG, 14 nov. - De GGD’s in Nederland zeggen zo goed als klaar te zijn voor de massale griepvaccinatie in Nederland tegen de Mexicaanse griep bij kinderen. Bij de inentingsactie, die 23 november begint, worden kinderen van zes maanden tot en met vier jaar ingeënt. Ook huisgenoten van kinderen tot en met vijf maanden krijgen een prik. De GGD’s trekken er twee weken voor uit om enkele honderdduizenden mensen te vaccineren. (ANP)

Kabinet beperkt hulp bij migratie

DEN HAAG, 14 nov. - Alleen migranten van de eerste generatie krijgen in de toekomst nog steun bij remigratie naar het oude vaderland. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Voorwaarde is dat zij minstens een jaar zonder werk zitten en een uitkering hebben. De minimumleeftijd voor een uitkering bij remigratie gaat van 45 naar 55 jaar. (ANP)

Villa’s Machangulo volgend jaar gereed

AMSTERDAM, 14 nov. - Volgend jaar worden de eerste tien villa’s opgeleverd van het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Dat zei een woordvoerder van de projectontwikkelaar gisteren. Hij wilde niet zeggen of de vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2010 al klaar is. In de Tweede Kamer is er veel kritiek op de bouwplannen. (ANP)