Izzard is komiek van groot formaat

Comedy Stripped, door Eddie Izzard. Gezien: 13/11 in HMH, Amsterdam. Herh. 14/11. ****

Als een popster, met een kloeke openingsfanfare en priemende lichtbundels, verscheen Eddie Izzard gisteravond op het immense podium van de Heineken Music Hall in Amsterdam, ten overstaan van 5.000 man. Maar in plaats van muziek maakt hij grappen. En als internationaal vermaard stand-up comedian is hij dit jaar doende met een wereldtournee langs louter stadions en congreshallen.

Zulke locaties lijken veel te massaal voor één man met een handmicrofoon. Maar het wonder geschiedt zodra Izzard begint te keuvelen. Boven zijn hoofd is een videoscherm bevestigd waarop ook de achterste rijen hem levensgroot, van top tot teen, kunnen zien. Zodat het net is alsof iedereen hem onder handbereik heeft.

De beroemde Brit fantaseert er, als altijd, weer danig op los en belandt via onnavolgbare wegen van het ene onderwerp op het andere. Ditmaal bijvoorbeeld door uit te leggen hoe Wikipedia de cliënt van lepels naar helikopters naar yoghurt kan laten doorklikken. Of door opeens iets op te merken waar nog niemand aan had gedacht: „In de ogen van een vis zie je geen enkele ambitie”.

Stripped, zijn nieuwe show, staat echter vooral in het teken van de wereldgeschiedenis waaruit Izzard allerlei al of niet bijbelse verhalen koos om ze op zijn eigen zotte manier na te vertellen. Beeldend, beweeglijk en uiterst bedreven in het maken van zijn eigen geluidseffecten. Meer dan voorheen houdt nu vast aan een thema: de onbestaanbare God. Telkens komt hij daar triomfantelijk op terug: zie je wel, zo'n raar verhaal, daar kan geen God achter zitten. „Ik weiger iemand te aanbidden die niets doet”, zegt hij. „Het is de monarchie niet”.

Erudiet – met een tot het lachwekkende uiterste doorgevoerde demonstratie van Latijnse uitgangsvormen – en bijna eindeloos doorredenerend speelt Eddie Izzard een show van twee uur en een kwartier. Dat is bijna te veel om voortdurend te lachen. Maar zijn vernuft is fenomenaal.

    • Henk van Gelder