Is een bliksem die omhoog gaat ook gevaarlijk ?

Dat vraagt mijnheer Van Vrede. Bliksemexpert Iwan Holleman van het KNMI heeft een verrassend antwoord. De grootste vonk van een blikseminslag springt altijd van de aarde naar de wolk. Dat gaat zo snel dat wij de richting ervan niet zien. Bliksemflitsen die wij wél zien, vanaf de wolk naar beneden, zijn een voorproefje van de echte knal. De afstand tussen de aarde en een wolk is zo groot dat de blikseminslag, kortsluiting tussen de wolk en de aarde, niet in een keer ontstaat, maar in stapjes. De elektrische lading verplaatst zich telkens een paar honderd meter omlaag. Dat geeft flitsen van de wolk naar beneden. Als de lading genoeg is gedaald komt de grote – en gevaarlijke! – klap van de aarde naar de wolk. Michiel van Nieuwstadt

    • Michiel van Nieuwstadt