film

scene uit de film Lila dit ca (2004) FOTO: Pyramide Films Pyramide Films

Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006, Duitsland). Duitse filmhit ventileert de visie van een Wessi op het nabije verleden van Oost-Duitsland. Debuterend regisseur gebruikt de Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, als decor voor een ingewikkeld liefdesdrama met vier hoofdpersonen en veel aandacht voor historische anekdotiek. Film paart grote ambities aan groot vakmanschap. Met Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck. Ned.2, 22.40-0.55u.

Gohatto / Taboo (Nagisa Ôshima, 1999, F/GB/Japan). De links-radicale, hemelbestormende regisseur van L’empire des sens en Merry Christmas Mr. Lawrence doorbreekt dit keer het taboe rond de homoseksualiteit van de samoerai. Televisiekomiek en filmregisseur Takeshi Kitano speelt een van de weinige ridders die niet verliefd worden op de nauwelijks van een meisje te onderscheiden jonge held die is aangenomen in een aan strenge regels onderworpen samoeraimilitie. Ned.2, 0.55-2.35u.