Fazanten

Joep Habets schrijft dat de Achterhoek er dit jaar weer een wild festijn van maakt en dat de herfst een mooi jaargetijde is om van het wild te genieten in restaurants zoals de Hoofdige Boer in Almen (NRC Weekblad, 31 oktober).

Wat hij niet weet is dat die fazanten gekweekt zijn en losgelaten worden in de bossen van Almen. Half oktober zie je dan ineens groepen van 20 tot 30 fazanten een beetje verweesd op de Binnenweg bij Almen lopen. Ze scharrelen maar wat in de berm. En dan twee weken later begint de jacht op deze argeloze dieren. De drijvers lopen in een linie door het bos en jagen ze met veel herrie en takken richting een akker waar de jagers ze mogen afknallen.

Het doden, vangen, verjagen of uitzetten van fazanten is bovendien verboden volgens de Flora- en Faunawet. Het probleem is om de mensen die ze uitzetten op heterdaad te betrappen. Ook met de wilde haas gaat het niet goed, ook niet in de Achterhoek en daarom hoop ik dat Joep dit soort praktijken niet meer bejubelt en aanmoedigt.

H. Veldhuyzen

    • H. Veldhuyzen