Emissie SBM Offshore wekt interesse beleggers

De koers van SBM Offshore wordt scherp in de gaten gehouden na een beperkte emissie. Bedrijven met een goed plan blijken na twee mindere crisisjaren weer aantrekkelijk.

Afgelopen dinsdagmiddag na het sluiten van de beurzen in Europa ging bij ING een team bankiers aan het werk. Ze belden met Amerika, om de interesse te peilen voor een aandelenemissie van platformbouwer SBM Offshore. De volgende dag om kwart voor tien, drie kwartier na het openen van de Amsterdamse beurs, was het orderboek anderhalf keer overtekend en zat de klus erop. Het resultaat: SBM heeft 180,7 miljoen euro aan extra aandelenkapitaal opgehaald en ING zette voor de derde keer dit jaar succesvol een zogenoemde accelerated bookbuild in de markt.

Mark de Graaf is hoofd aandelenemissies bij ING Wholesale, de zakenbank van ING. Hij begeleidde vanuit ING de emissie van SBM. „Het gaat bij een accelerated bookbuild om een emissie van minder dan 10 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Omdat het een redelijk beperkte emissie is aan alleen professionele beleggers kun je dat binnen een dag plaatsen”, zegt hij.

De snelheid van de emissie is tegelijkertijd het grootste voordeel ervan, legt De Graaf uit. „Door het in zo’n kort tijdsbestek te doen, verklein je het prijsrisico op de koers. Er is simpelweg geen tijd voor beleggers om de koers onderuit te laten gaan. Nu waren we in drie kwartier dat de markt open was klaar en was er een prijs voor de emissie. Die was 13 euro, een korting van slechts 4,9 procent ten opzichte van de slotkoers van de vorige dag.”

SBM Offshore heeft het geld nodig om verder te kunnen groeien. Het beursgenoteerde bedrijf dat is gespecialiseerd in het bouwen van drijvende platforms voor met name de olie-industrie verwacht op korte termijn in elk geval één en naar eigen zeggen mogelijk meerdere nieuwe opdrachten binnen te halen. Blijkbaar hebben institutionele beleggers wereldwijd daar vertrouwen in, gezien de animo voor de emissie en het snelle koersherstel daarna (zie grafiek). „Een goede emissie gaat voor een kleine korting de deur uit en houdt de koers redelijk in stand”, aldus De Graaf van ING.

Bij SBM zegt De Graaf erin geslaagd te zijn zowel nieuwe investeerders aan te trekken, als investeerders die direct na de emissie zelf zijn gaan bijkopen op de markt. „Niet iedereen die ingetekend had kon krijgen wat hij wilde hebben. Dat verklaart waarom de koers na de emissie weer heel snel opliep richting het oude niveau.”

Tot nu toe werden er dit jaar in Nederland zeven accelerated bookbuilds gehouden. Naast SBM waren dat de vastgoedfondsen Corio, Nieuwe Steen Investments en VastNed, financiële instellingen Aegon en SNS en uitgever Reed Elsevier. De Graaf: „Het is voor bedrijven een goed alternatief naast de banklening. Veel bedrijven die door willen groeien, en SBM is daar een voorbeeld van, hebben naast bankfinancieringen vanzelfsprekend ook aandelenkapitaal nodig.”

Algemeen stelt De Graaf dat de animo onder beleggers voor dergelijke emissies weer toeneemt na twee mindere crisisjaren. „Bedrijven met een goed plan en een sterk management krijgen weer toegang tot de markten. Het wachten is tot de fusies en overnames weer op gang gaan komen daar. Maar ook bedrijven die harde klappen hebben gekregen in de crisis en nu laten zien dat ze durven te hervormen kunnen er aanspraak op maken. Beleggers zien daar opwaarts potentieel.”

De koers van het aandeel SBM Offshore zal de komende tijd scherp in de gaten worden gehouden door investeerders. De emissie leverde een verwatering op van maar liefst 9,2 procent en bij tegenvallende orders is de kans aanwezig dat beleggers zich alsnog willen terugtrekken uit het bedrijf. De Britse bank HSBC verlaagde vrijdag het koersdoel van SBM van 19 euro naar 18 euro. Dat is nog steeds ruim boven de huidige koers van 13,45 euro.

De verwachtingen zijn echter positief. Het orderboek van SBM – met een omvang van 9 miljard dollar (6 miljard euro) – zal mede dankzij de stijgende olieprijs en de bereidheid van oliemaatschappijen als Shell en BP om fors te investeren in de ontdekking van nieuwe olievelden waarschijnlijk snel vollopen. Sterker nog, Shell zei onlangs dat de ‘orderinvestering’ van de afgelopen tijd weer goed gemaakt gaat worden. Dat betekent meer dan gemiddelde investeringskracht van Shell.

De Graaf van ING is optimistisch over de nabije toekomst, maar waarschuwt vooral niet te vroeg te juichen. „Emissies zullen vaker voorkomen, maar er zijn ook beleggers die willen afwachten of het ergste van de crisis achter de rug is, en of er toch geen tweede dip eraan komt.”

    • Egbert Kalse