Du pain, du vin et ...

Cooling towers for an Electricite de France (EDF) nuclear power plant are seen in Nogent-sur-Seine, near Paris, France, on Wednesday, July 15, 2009. Electricite de France SA, Europe's biggest power producer, started five French reactors and halted four others, leaving 32 percent of nuclear capacity off line. Photographer: Antoine Antoniol/Bloomberg BLOOMBERG

In Frankrijk is de nucleaire industrie nog altijd oppermachtig – maar deze maand zit het niet mee.

Het Franse energiebedrijf EDF (voor 88 procent in staatshanden) beheert in Frankrijk 59 kernreactoren. Samen leveren die, met minimale CO2-uitstoot, ruim driekwart van de stroom in Frankrijk.

Voor de Franse president Nicolas Sarkozy is de export van Franse nucleaire technologie bovendien een topprioriteit. Kort geleden sloot Areva, (voor 85 procent Frans staatsbezit en het grootse kernenergiebedrijf ter wereld) nog een contract van 5,4 miljard euro met China voor de bouw van twee geavanceerde European Pressurized Reactors (EPR). En terwijl de eerste twee EPR- reactoren in Finland en in Frankrijk in aanbouw zijn, onderhandelt Areva met India, de Verenigde Staten, Groot Brittanië en Abu Dabi.

Maar vorige week waarschuwden Franse, Britse en Finse toezichthouders Areva dat de veiligheidsystemen die in noodgevallen de bediening van de EPR’s overnemen, te nauw verweven zijn met de dagelijkse controlesystemen. Daardoor zouden beide systemen tegelijk kunnen uitvallen. De toezichthouders riepen Areva op het ontwerp snel aan te passen– slechte reclame tijdens de onderhandelingen.

De bestaande Franse kernreactoren haperen intussen ook. Deze week lagen 19 ervan stil wegens onderhoud, bijvullen en technische problemen. De beheerder van het Franse elektriciteitsnet, EPR, waarschuwde dat daardoor stroomtekorten zullen optreden als de komende winter koud uitvalt. Als de temperatuur langere tijd 7 tot 8 graden onder het gemiddelde ligt, is ook stroomimport uit het buitenland niet toereikend. EPR zal dan de stroom moeten rantsoeneren. EPR roept Fransen nu alvast op om in de winter – vooral op piektijden – zuinig te zijn met stroom.

    • Margriet van der Heijden