Diep en vol gekwaak

Waarom hebben mensen seks? Twee nieuwe boeken weten het ook niet. Dialoog over een oeroud probleem.

Mentzel, Vincent

M:„Wat ben jij nou aan het lezen? Een boek met een vochtige kers op de kaft – ga je een taart bakken of gaat het over waar ik denk dat het over gaat?”

V: „Dat laatste. Nieuw boek: Waarom vrouwen seks hebben. Een onderzoek naar vrouwen en seks, door een seksuoloog en een evolutionair bioloog.”

M: „Interessant! Zoiets als Nancy Friday?”

V: „Nancy wie?”

M: „Nancy Friday. Werd in de jaren zeventig bekend door haar boek vol seksuele fantasieën van vrouwen: My Secret Garden. Heel taboedoorbrekend. Ze heeft er trouwens net weer een uit: Beyond My Control. Over seksuele fantasieën die nu taboe zijn.”

V: „Er zijn toch geen taboes meer?”

M: „Er staat bijvoorbeeld in hoe een jongen – dit boek bevat ook mannenfantasieën – fantaseert dat hij gedwongen wordt zijn eigen vader te pijpen.”

V: „Oh. Aha. Nee, zoiets is dit niet. Er vertellen wel vrouwen in over hun eigen seksleven, maar allemaal tamelijk braaf. Hier: ‘Toen ik eenmaal inging op zijn smeekbede, merkte ik dat ik steeds meer in de stemming kwam, zogezegd.’ De gewelddadigste fantasie is die van een vrouw die Kate Moss op een gruwelijke manier wil vermoorden omdat haar vriend dat zo’n mooie vrouw vindt.”

M: „Waarom lees jij het eigenlijk?”

V: „Omdat het zou gaan over ‘de ‘duistere, meer verontrustende motieven’ van vrouwen om seks te hebben, ‘motieven die ze wellicht zelf niet erkennen’.”

M: „En, al iets geleerd wat je nog niet wist?”

V: „Ja, dat vrouwelijke brulkikkers een voorkeur hebben voor diep en vol gekwaak, net als mensenvrouwen. En dit natuurlijk: ‘In niet-opgewonden toestand heeft de vagina van een vrouw’ – van wie anders, zou je zeggen – ‘ongeveer de omvang en vorm van een gekookte cannelloni (zonder vulling).’”

M: „Altijd handig om te weten. Maar hoe zit dat nou met die duistere motieven? Of valt Kate Moss daaronder?”

V: „Nee, kijk. De auteurs hebben twee jaar geleden een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd: ze hadden honderden mensen geïnterviewd over alle mogelijke redenen om seks te hebben. Ze kwamen op 237 verschillende uit.”

M: „Hóéveel?”

V: „237, ja. ‘Ik voelde me aangetrokken tot de persoon’ kwam het meest voor, maar je hebt ook ‘ik was dronken’, ‘ik wilde mijn partner een plezier doen’, enzovoort. En redenen die minder vaak voorkwamen: ‘ik wilde loonsverhoging’, ‘...mezelf straffen’, ‘...iemands relatie kapotmaken’. Dit heb ik trouwens allemaal in het wetenschappelijke artikel opgezocht; het staat niet in het boek.”

M: „Wat staat er dan wél in het boek?”

V:„Voor het boek hebben ze de mannen buiten beschouwing gelaten – dat leggen ze niet uit, maar mannen zullen wel simpeler zijn...”

M: „Ho eens even.”

V: „Nou ja, zoiets bleek wel uit dat oorspronkelijke onderzoek. Mannen willen vooral seks om ‘lichamelijke redenen’: ‘ze droeg blote kleren’, ‘mijn ballen stonden op springen’, enzovoort. Vrouwen hebben een veel breder scala aan motieven.”

M: „Jaja. Wat is dat voor breed scala?”

V: „Eindelijk: wat er wél in het boek staat. Redenen waarom vrouwen seks hebben. Het begint met een hoofdstuk over de vraag: wanneer vindt een vrouw een man aantrekkelijk genoeg om het mee te doen? Daar staan die brulkikkers in. En dan zijn er hoofdstukken over bijvoorbeeld seks uit liefde, om iemand te veroveren, uit plichtsgevoel, voor zelfvertrouwen, geld of cadeaus, en om calorieën te verbranden en gezond te worden.”

M: „Allemachtig. Hebben vrouwen ook weleens seks gewoon omdat ze het lekker vinden?”

V: „O ja, die vergat ik nog. En in dat hoofdstuk staat ook wat mannen altijd willen weten: of de grootte iets uitmaakt.”

M: „...en?”

V: „Zie je, jullie mannen houden de damesbladen gewoon niet goed bij. Daar komt die hele lengte-dikte-discussie geregeld in terug. Net als al die zogenaamd duistere motieven trouwens. ‘Ik betaalde de jongen die mijn huis verbouwde met seks’ – dat artikel in de Viva kan ik me nog wel herinneren. Wat jammer is: nergens staat hoe belangrijk al die verschillende redenen voor vrouwen zijn en hoe vaak ze voorkomen. Dus eigenlijk weet ik nu niks nieuws.”

M: „Behalve die brulkikker dan.”

V: „Ja, maar voor leuke weetjes kun je beter dit lezen: Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde nodig hebben.”

M: „O, daar is zo’n serie van. Wel heel simpel. Het is altijd: mannen zijn jagers en vrouwen zijn bessen plukkende baarmoeders.”

V: „Klopt. Het is wat meer onzin en minder wetenschap, maar wel met meer grappen tussendoor: ‘Mannen hebben maar twee emoties: honger en geilheid. Als je ziet dat hij geen erectie heeft, maak dan een boterham voor hem klaar.’”

M: „Ja, daar zit eigenlijk best wat in. Trouwens, over seks moet je geen serieuze wetenschappelijke dingen lezen. Dat moet je doen.”

Nancy Friday: ‘Beyond My Control. Forbidden Fantasies in an Uncensored Age’. Uitg. Sourcebooks, 288 blz., ca. € 15.- Cindy Meston en David Buss: ‘Waarom vrouwen seks hebben. Van avontuur tot wraak en alles daartussenin’. Uitg. Nieuw Amsterdam, 397 blz., € 19,95Allan en Barbara Pease: ‘Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde nodig hebben’. Uitg. Spectrum, 262 blz., € 18,95.

    • Ellen de Bruin