De uitgang bevindt zich in 2011

Sjoerd Vollebregt, topman van Stork, zei het dinsdag op een symposium vrij terloops: „Normaal gesproken als je in handen van een private-equityfirma komt, krijg je één jaar tijd om je beleid uit te stippelen. De drie of vier jaar daarna werk je toe naar the endgame. Toen de crisis uitbrak zei onze aandeelhouder in Londen: ‘Nou Sjoerd, jij hebt nu in ieder geval twee jaar meer’.”

Stork is nu bijna twee jaar in handen van de Britse investeringsmaatschappij Candover. De Britten zullen dus rond 2014 of 2015 hun exit maken bij het industriële bedrijf.

Dezelfde avond zei topman Mark McKeon van Vroom & Dreesmann in deze krant dat hij verwacht dat zijn warenhuisketen binnen één tot drie jaar verkocht zal zijn. Hij durft alweer openlijk over het eindspel bij zijn warenhuis te praten.

V&D behoort met onder meer de Bijenkorf, Praxis en Hunkemöller tot de elf ketens die tot Maxeda behoren. Al sinds 2004 is dit concern, dat toen nog Vendex KBB heette, in handen van de private-equityfirma’s Permira en KKR. Sinds vijf jaar dus, en eigenlijk zouden zij hun exit al gemaakt moeten hebben volgens de wetten van de Angelsaksische private-equitylogica. Zij willen hun eigen investeerders snel hun rendement opleveren.

Bij Maxeda hebben ze dat deels al gedaan door de lucratieve verkoop van de Hema, de elektronicawinkels van onder meer It’s en Modern en het vastgoed. Voor de verdere ontmanteling nemen ze hun tijd. Het is crisis, dan moet je geen haast hebben om je boel te verkopen tegen spotprijzen. Vandaar dat McKeon zijn termijn ook ruim neemt. Ergens tussen 2010 en 2012. En dan is nog niet bekend wat met de overige Maxedadochters gaat gebeuren.

Vendex KBB behoort tot de tweede golf van Angelsaksische investeringsmaatschappijen , die van 2004 tot 2007 ons land overspoelde. Uit diezelfde golf is Apax uit PCM, moederconcern van deze krant, al weer uitgekocht. Maar verder is het wachten op exits bij bedrijven als informatieconcern VNU (nu omgedoopt tot Nielsen Company), chipbedrijf NXP, havenbedrijf Univar en kabelmaatschappij Ziggo. En bij afvalbedrijf Van Gansewinkel, dat deze week besloot een grote afvalverbrander in Rotterdam te sluiten. Van 2010 tot 2013 zijn hun exits te erwachten. Maar de eigenaren houden zich angstvallig stil.

In de crisis moesten zij bewijzen dat ze hun bedrijven, die ze met torenhoge schulden hebben opgezadeld,ook werkelijk goed konden runnen. Maar het is tekenend dat nu de groei van de economie terugkeert, het woord exit alweer in de mond wordt genomen. Let maar op, het wordt dringen bij de uitgang.

Daan van Lent

    • Daan van Lent