Blije bedrijven

In het artikel `Blije Bedrijven` wordt Google afgeschilderd als een zeer democratisch, bijna `soft` bedrijf, waar werknemers veel vrije tijd hebben voor leuke dingen als de klimmuur. Het `Google-plex` in San Francisco heeft inderdaad veel sportmogelijkheden, uitstekende kinderopvang, restaurants, kappers, artsen, en ga zo maar door. De schaduwzijde, die in het artikel onvermeld bleef, is de sociale druk die dit oplevert om het complex eigenlijk alleen nog maar te verlaten om thuis te slapen. De werkdruk is - met name volgens ex-werknemers - gigantisch hoog, men maakt dagen waar wij in Nederland geen idee van hebben. Ik denk dat die `vrijheid` zeker bijdraagt aan het succes, maar laten we vooral het keiharde werken niet vergeten als belangrijke factor.

    • Rebecca Rijnders