Bij de voorplaat

Het zijn vooral de neus, de wenkbrauwen, de kin en de mond waarvan een systeem voor gezichtsherkenning het moet hebben. Dat vond Mohammed Abdel-Mottaleb van de universiteit van Miami die deze week zijn systeem presenteerde op een conferentie in Cairo. Gezichtsherkenning aan de hand van eerder opgeslagen afbeeldingen staat zeer in de belangstelling. Niet alleen van veiligheidsexperts, maar ook van de fabrikanten van digitale camera's. Moderne camera's kunnen al een beperkt aantal gezichten herkennen. Het systeem van Abdel-Mottaleb is bedoeld voor de veiligheidsmarkt, en werkt met driedimensionale gegevens. De gebruikelijke systemen werken met twee dimensies - zoals de afstand tussen de ogen - maar de betrouwbaarheid daarvan is beperkt. Abdel-Mottaleb gebruikte een mathematische techniek - Adaboost - om uit te maken welke punten op het gebergte van het menselijk gezicht het meest onderscheidend zijn. In een laboratoriumsituatie werd met zijn techniek een succespercentage van bijna 100 behaald. [WO]