'Bende' in Amsterdamse wijk Holendrecht is nog niet verbeterd

Twee maanden geleden zei burgemeester Job Cohen van Amsterdam dat de situatie rondom winkelcentrum Holendrecht in Zuidoost ingrijpend moest verbeteren. „Het is hier een bende”, zei Cohen tijdens een werkbezoek. Sindsdien is er weinig veranderd.

De oogst van een week Holendrechtplein: op 8 november werd overdag ingebroken in café Het Nieuwe Land, de derde keer in zeven maanden. Twee jongens (13 en 18 jaar) zijn aangehouden. De eigenaar stopt ermee. Hij zegt niet meer in te kunnen staan voor de veiligheid van zijn klanten.

In de nacht van zondag op maandag werd een 26-jarige man uit Holendrecht neergeschoten in het Groningse Hoogezand. De man, luisterend naar de naam Rel, werd de volgende ochtend met een schotwond afgeleverd bij het AMC (metro Holendrecht), waar hij later overleed. Rel was een bezoeker van jongerencentrum Royal aan het Holendrechtplein. BNN-presentator Rotjoch, maker van 101Barz, een online hiphopplatform, noemde hem op Twitter „de ongeslepen diamant van de Bijlmer”. Hij schrijft: „mn broertje, half zoon, 1 van mijn beste vrienden is vermoord vannacht en ik ben kapot!”. Rotjoch noch Royal geeft commentaar. Vier mensen zijn gearresteerd.

Op 11 november probeerde een jongen met een mes de Lekkere-dingenbakker in het winkelcentrum te beroven. Hij vluchtte weg toen de fietsenmaker van de overkant te hulp schoot. Het was de tweede overval in een half jaar.

Donderdag spijkerde de politie op last van Cohen café Misty aan het Holendrechtplein dicht, omdat er een paar weken geleden op het toilet was geschoten. Volgens de woordvoerder van Cohen is het gebruikelijk dat een zaak na wapengebruik dicht moet. Het is onduidelijk of er meer verdenkingen zijn tegen Natha.

Over ongeveer een maand komt Cohen terug, beloofde hij bij zijn bezoek in september.