Zand erover

Wie wil weten hoe een boer met kiespijn eruit ziet, had gistermiddag naar Hotel Okura in Amsterdam moeten komen. Daar kondigden twee bedrijven uit de Rotterdamse (!) haven een fusie aan, Smit Internationale en Boskalis. Smit-topman Ben Vree deed voor de aanwezige fotografen zijn best zijn naam waar te maken. Maar de lach die hij om zijn mond toverde toen hij Boskalisbaas Peter Berdowski de hand drukte, oogde geforceerd.

Dat Vree niet onverdeeld gelukkig zal zijn met de als fusie verpakte overname van zijn bedrijf is niet zo merkwaardig. Nog geen jaar geleden reageerde hij fel en verbeten op Berdowski’s pogingen om Smit Internationale vijandig over te nemen en vervolgens op te knippen. „Hij weet niets van onze business” en „ik ben niet blij met zijn werkwijze”, zei hij begin december vorig jaar in de Volkskrant over de topman van Boskalis.

Vree werd in zijn afwijzing op het vijandige bod door het baggerbedrijf gesteund door zijn 3.800 medewerkers. Die noemden de plannen van Boskalis vorig jaar „onethisch en misdadig”. Ze componeerden een lied met de strofe „Een baggerboer en dat willen we niet.”

Wat een crisis al niet kan doen met het humeur van een captain of industry. Gisteren reageerde Ben Vree heel anders op het nu voorgenomen vriendelijke bod – dat per saldo zo’n 45 miljoen euro lager ligt dan dat van vorig jaar. „Deze fusie biedt een uitstekende opportunity voor Smit.” Verschillende wiedergutmachungsgesprekken met zijn vijand van vorig jaar hebben Vree nu „ook enthousiast” gemaakt.

Het inhoudelijke argument van het aangekondigde huwelijk stoelt op het magische woord bij elk fusie of overname: synergie.

Berdowski ziet „forse synergiemogelijkheden”, tussen zijn baggerwerkzaamheden en de sleep-, berging- en andere maritieme diensten van Smit.

Het begrip ‘synergie’ is duidelijk aan inflatie onderhevig. Toen Boskalis en Smit in 2004 ook al eens aan elkaar snuffelden gingen ze niet samen, omdat ze geen synergievoordelen zagen. Vorig najaar zei Ben Vree onomwonden in Het Financieel Dagblad: „Ik zou niet weten wat er veranderd is.” Beide bedrijven zijn de afgelopen twaalf maanden evenmin in aard en activiteiten veranderd.

Voor de topman van Smit is nu van doorslaggevend belang geweest dat Boskalis heeft beloofd de identiteit en strategie van Smit te behouden – althans in de komende drie jaar. Smit behoudt zijn naam, zijn vlag en zijn hoofdkantoor. Vree zelf krijgt een plekje in de raad van bestuur van de nieuwe combinatie. Zou de identiteit van zijn beloning eveneens behouden blijven? Hij verdiende vorig jaar bijna negen ton minder dan Berdowski.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen