Youtube gaat over op Full HD beeldkwaliteit

hdtvYoutube, de grootste videosite ter wereld, gaat films opslaan en streamen in 1080p kwaliteit. Oftewel: de volledige high definition kwaliteit die je tegenwoordig krijgt als je filmt met een (erg) moderne videocamera. Eigenaar Google had Youtube al eerder opgewaardeerd naar High Quality, een beeldkwaliteit van 720p. (in de elektronicazaak heet dat: HD Ready). Concurrent Vimeo was ook al overgestapt op HD-kwaliteit in 720p.
Voorbeeld van Youtube in HD: deze trailer van The Dark Knight (klik op de HD-knop). Om de 1080 variant -1920 x 1080 pixels - te bekijken moet je &fmt=37 aan de url toevoegen. Dat wordt dus deze link.

Youtube wordt veel bezocht; alleen al 100 miljoen Amerikaanse bezoekers per maand. Die bezoekers leveren echter nog weinig geld op, want de video’s zijn gratis te bekijken en er willen nog niet genoeg mensen adverteren op Youtube. Het is publiek geheim dat de videosite nog geen winst maakt. Waarom zou eigenaar Google  dan nog grotere bestanden over het net willen sturen en nog meer geld aan bandbreedte willen uitgeven? Behalve dat Full HD nieuwe kijkers zal trekken is verbetering van het 1080p-aanbod ook een stimulans voor zogeheten premiumcontent.  Dat zijn de kanalen waarin ook adverteerders geïnteresseerd zijn. Daarnaast heeft Youtube plannen om films te gaan verhuren. Om op te boksen tegen de video on demand diensten van bijvoorbeeld kabelmaatschappijen. Die bieden ook HD-beeldkwaliteit.

pcontvDe Nederlandse consument lijkt er klaar voor; ongeveer de helft van alle nieuw verkochte tv’s heeft Full HD kwaliteit, aldus GfK. Nu nog een apparaat dat 1080p van je pc naar de tv kan streamen.  Bijvoorbeeld deze nieuwe oplossing van Dutchtronic, simpelweg PC on TV geheten.

Hoe de Youtube kijker/bezoeker 1080p streaming kwaliteit gaat beleven is afhankelijk van de beschikbare bandbreedte en de snelheid van de eigen computer. Probeer de Batman-trailer maar eens in full screen-modus af te spelen.

Hoe zat het ook alweer met die hdtv-resoluties? Lees hier een verhelderende Wikipedia-uitleg.