Wet helpt premier Italië bij vervolging

Een maand nadat de Italiaanse premier Berlusconi zijn juridische onschendbaarheid verloor, heeft zijn coalitie een nieuw wetsvoorstel gelanceerd dat hem moet redden van vervolging. Bijeffect van de gisteren gepresenteerde initiatiefwet is dat tienduizenden andere verdachten onder vervolging kunnen uitkomen.

Onder hen de verantwoordelijken voor de miljardenfraude rond melkmultinational Parmalat, malafide artsen die cliënten nodeloos opereerden en verminkten, corrupte politici en zakenlieden, en ex-centralebankpresident Fazio, die de overname van de bank Antonveneta in 2005 door ABN Amro probeerde te blokkeren.

Voorzitter Palmara van de Vereniging van Rechters voorziet een juridische catastrofe als het voorstel wordt aangenomen. „Het is onmogelijk om vast te stellen hoeveel processen hierdoor worden geblokkeerd, maar het zullen er zeker tienduizenden zijn.”

Het omstreden voorstel zal de komende weken in het parlement worden behandeld. Het stelt dat een strafproces in elke graad van beroep maximaal twee jaar mag duren. Overschrijding leidt tot verjaring. Uitgesloten van de maatregel zijn misdrijven als deelname aan de maffia, terrorisme, pornografie met minderjarigen en ontvoering. Witteboordencriminelen kunnen wel volop profiteren. Corruptie, belastingontduiking, meineed en beursbeïnvloeding worden door de wetswijziging vrijwel onvervolgbaar, vreest de Vereniging van Rechters.

Deze maand worden twee processen tegen Berlusconi hervat. Een wegens het omkopen van een getuige die in zijn voordeel meineed zou hebben gepleegd, en een wegens belastingontduiking. Beide zaken zullen naar verwachting niet binnen twee jaar worden afgerond. De coalitie ontkent dat de wet is toegesneden op Berlusconi, maar zegt met de maatregel de uiterst trage rechtsgang in Italië te willen versnellen.

    • Bas Mesters