Werkgevers: kabinet met PVV onwenselijk

Met de PVV in de regering „komt de continuïteit van bestuur in gevaar”. Dat zegt directeur Niek Jan van Kesteren van het gezamenlijke beleidsbureau van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De instabiliteit die volgens Van Kesteren zou volgen op kabinetsdeelname van de PVV is „schadelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven”.

Werkgeversorganisaties spelen een belangrijke rol in de Nederlandse overlegeconomie. Ze hebben grote politieke invloed en zijn betrokken bij belangrijke beleidsbeslissingen. Overigens noemt Van Kesteren ook het programma van de SP slecht voor de economie. Van Kesteren: „Een werkgeversorganisatie vraagt zich dagelijks af: hoe staat het met ons vestigingsklimaat? Je kunt dan aan kleine dingen in de belastingwetgeving denken, maar natuurlijk ook aan fundamentele zaken als de onafhankelijkheid van de rechtspraak en fatsoenlijk bestuur. Daaronder schaar ik ook instabiliteit, want die is schadelijk voor onze open economie. Met de PVV in de regering bestaat daarop een gerede kans. Het is dan niets minder dan onze taak om aan de bel te trekken.”

In het vakblad Verf & Inkt noemt Van Kesteren ook het „antibuitenlandersbeleid” van de partij en het „virulent anti-islamisme” als schadelijk voor de open, op het buitenland gerichte economie van Nederland.

Wilders sms’t in een reactie dat de kiezer „zich niet zal laten misleiden door de valse informatie van deze nepwerkgevers van de overlegeconomie die zelf nog nooit een fabriek van binnen hebben gezien”. De suggestie dat de PVV op huidskleur discrimineert, noemt Wilders „opnieuw demoniserend”.