Waar is Rodman nu? 'Hij is gewoon weg!'

Oud-NBA-ster Dennis Rodman (48) speelde gisteren met de USA Legends in Almere. Zijn plichtmatige optreden duurde tien minuten.

De Amerikaanse oud-basketballer Dennis Rodman gisteravond in Almere. Foto Bas Czerwinski 13-11-2009, Almere. USA Legends of Basketball. Dennis Rodman. Bas Czerwinski Oorringen Neusringen Gouden tanden Czerwinski, Bas

Terwijl zijn ploeg in de time-out aan het begin van de tweede periode druk in gesprek is, staat Dennis Rodman naar de cheerleaders te kijken. De dansende meisjes interesseren de 48-jarige oud-topbasketballer duidelijk meer dan de teambespreking. En niet veel later, een paar minuten voor de rust, is er wat commotie. Rodman is nergens meer te bekennen. ,,Hij is gewoon weg!’’, merkt een verbouwereerde toeschouwer op.

Dennis Rodman, de voormalige bad boy van de NBA, was gisterenavond in Nederland. Voor het oog van 2.500 toeschouwers speelde hij in het Topsportcentrum in Almere met een team van oud-sterren uit de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie tegen een Dutch Legends-team, dat onder leiding stond van Kees Akerboom senior. De Amerikanen wonnen met 152-116.

Het celebrity-imago van Rodman werd al voor het begin van de demonstratiewedstrijd bevestigd. Waar de rest van de ploeg met de bus naar Almere kwam, arriveerde ‘Dennis the Menace’ in een zwarte limousine. Een legertje fotografen en cameramensen stond hem bij de ingang op te wachten. Andere oud-NBA’ers als Tim Hardaway (43), bekend van zijn cross-over dribbel, en Tyrone ‘Muggsy’ Bogues (44), met zijn 1,59 meter de kleinste speler ooit in de NBA, konden eerder op de avond nog rustig naar binnen lopen.

De vraag was of de in 2000 met basketbal gestopte Rodman, die vijf keer de NBA-titel won, voor spektakel kon zorgen. En hoelang zou hij het volhouden? De organisator had in het contract vastgelegd dat Rodman minimaal vijftien minuten zou spelen. Rodman traint al jaren niet meer. „Ik hoop dat ik de mensen niet teleurstel”, zei hij dinsdag op een persconferentie in Antwerpen.

Dat deed hij eigenlijk wel. Met twee piercings door zijn neus en één door zijn onderlip huppelde Rodman ongeïnspireerd en plichtmatig over de vloer. Hij pakte slechts een keer een simpele rebound en er was niet een doelpoging te noteren. Rodman liet vaak opzichtig zijn man lopen en als hij werd gewisseld zakte hij uitgeput in zijn stoel. In totaal speelde hij slechts een kleine tien minuten. En zijn haar was niet gekleurd, maar gewoon donker met wat grijze plekken.

In niets leek de excentrieke Amerikaan op de koning van de rebound die hij in de jaren tachtig en negentig was. ‘The Worm’ werd liefst zeven keer verkozen tot beste rebounder van de NBA. De forward is een van de grote namen in de geschiedenis van het Amerikaanse basketbal. Samen met Michael Jordan en Scottie Pippen behoorde hij tot de sleutelspelers in de topjaren van de Chicago Bulls. De succesvolle basketbalcoach Phil Jackson zei vorig jaar augustus nog dat niet Michael Jordan, Kobe Bryant of Shaquille O’Neal de beste sporter is die hij in zijn carrière heeft gecoacht. Nee, dat was Dennis Rodman.

Eén keer was het gisteravond ouderwets genieten van Rodman. Met nog vijf minuten te gaan in het derde kwart dreigt de bal uit te gaan bij een aanval van de Amerikanen. Rodman ziet het gebeuren en duikt in de voor hem zo typische stijl naar de bal, zoals ze dat bij de Chicago Bulls van hem gewend waren. Zonder succes, maar toch. Direct na de actie komen ploeggenoten naar hem toe om hem overeind te helpen en te complimenteren met het enige ‘Rodman-momentje’ van de avond. Het overige spektakel komt vooral van enkelen van Amerika’s beste straatbasketballers, die bij de NBA’ers meespeelden.

Geen gekke uitspattingen gisteren bij Rodman, datgene waarmee hij bij het grote publiek bekend is geworden: hij werd meerdere keren gearresteerd wegens openbare dronkenschap en rijden onder invloed, hij spoot een brandblusser leeg in een vol restaurant, had een nachtclub, verkleedde zich als vrouw, werd aangeklaagd voor aanranding, vocht met tegenstanders en scheidsrechters, schopte een cameraman in zijn kruis, kwam te laat of niet op trainingen, probeerde het als professioneel worstelaar, zit tot aan zijn oren onder de tatoeages, scheidde na acht dagen van voormalig Baywatch-actrice Carmen Electra, had een relatie met popster Madonna en is vader van vier kinderen bij drie vrouwen. „Ik heb veel geld verloren aan vrouwen. Eigenlijk zou ik homo moeten worden”, lachte hij in Antwerpen.

De laatste vijftien jaar verscheen Rodman geregeld op het witte doek. Zo speelde hij in Double Team, Simon Sez en Cutaway. Rodman werd meestal afgebrand door filmrecensenten. Dit jaar speelt hij in een realityserie, Celebrity Apprentice, loopt hij modeshows, doet hij fotoshoots en is hij in te huren als gastheer voor feesten.

Rodman verblijft tot morgen in het Hilton hotel in Antwerpen. Vanavond speelt hij er in het Sportpaleis en zondag in het Duitse Trier. De onderhandelingen met het management hebben twee jaar geduurd, vertelt de Belgische organisator Geert Baeyens. Hij zegt dat Rodmans komst enkele tienduizenden euro’s heeft gekost. Een van de voorwaarden was dat Rodman tijdens zijn verblijf een limousine met chauffeur tot zijn beschikking zou hebben. Dinsdag moest Baeyens op het laatste moment de planning omgooien omdat Rodman het nachtleven in Antwerpen wilde verkennen. De organisator had het er graag voor over.

    • Steven Verseput