Theater & Dans - En Verder

Laura van Dolron

Laura van Dolron is de enige theatermaker die het woord „wereldvrede” in de mond kan nemen zonder dat het belachelijk klinkt. In de heilzame monoloog Iemand moet het doen doet zij verslag van de reizen die ze de afgelopen maakte: op retraite in Thailand, bij een hitsige kluizenaar in Spanje, bij Palestijnse jongeren in Jeruzalem, en bij een workshop ‘woede omzetten in liefde’ in Groningen. Het reisverhaal legt zij in het mozaïek van haar opvattingen, en paart de alternatieve levenswijzen die ze ontdekte aan kritiek op het Westen. Haar hoop ligt bij de verlegen mensen: zij die niet schreeuwen. Het publiek eet uit haar hand, en verzorgt zelf het indrukwekkende slot, in stilte. Laatste kans: 13-14 nov. Brakke Grond, Amsterdam. Inl: www.nationaletoneel.nl.

Marc-Marie Huijbregts

Marc-Marie Huijbregts en zijn rijke, chaotische ragebol leken zo goed bij elkaar te passen – beginnen met een verhaal, een andere kant inslaan, schrikken van zijn eigen woorden en na allerlei warrige tussenwerpsels toch weer verder gaan – dat zijn coming out als kalende man ook consequenties heeft voor zijn werk. In zijn vierde programma snijdt hij de vraag aan wie hij in zijn nieuwe gedaante eigenlijk is. Hij doet dat in een paar oprechte overpeinzingen en door twee liedjes te zingen: het tere Ken je mij? Wie ken je dan? en, met magnifiek elan, het uitdagende I am what I am. Tournee t/m 13 juni. Inl. harrykies.nl.

Ghetto van Heijermans

De tragische liefde van een Jodenjongen, die geen Jood meer wil zijn, en een christenmeisje staat centraal in Ghetto van Herman Heijermans. Regisseur Jaap Spijkers brengt bij Het Toneel Speelt het stuk na honderd jaar weer tot leven. Mark Rietman speelt de vader, een blinde voddenhandelaar, met een dwingend realisme. Ghetto is een ongemakkelijk toneelstuk. Het is moedig van de groep dat het de naarheid niet verdoezelt. In het hart van dit Joodse huishouden bevindt zich het christelijke meisje Rose. Zij is verliefd op Rafaël, zoon van de voddenman. Nasrdin Dchar trekt die rol naar zich toe: de idealist die de muur tussen Joods en Christelijk, oud en nieuw, wil slechten. Maar de werelden staan hard en vol haat tegenover elkaar. Tournee t/m 19 dec. www.hettoneelspeelt.nl.

Ja Zuster, Nee Zuster

In de vrolijke, frisgewassen musicalversie van Ja Zuster Nee Zuster van Annie Schmidt en Harry Bannink keren we terug naar het rusthuis van Zuster Klivia, dat nog altijd wordt bedreigd door Buurman Boordevol. Regisseur Eddy Habbema heeft er een fleurige vertoning van gemaakt, die mooi het midden houdt tussen de knipoog naar de van nostalgie vervulde ouderen en de oprechte ode aan een flonkerend fenomeen uit de Nederlandse tv-geschiedenis. Annick Boer schittert als Klivia. Tournee t/m 5 april. Inl. 0900-4000300, www.theaterhits.nl.

Sex & Drugs & Hoog-Barok

Een ruig rocknummer tegen Zeeland (en dus ook tegen Bløf), een deraillerend Brelchanson, een immorele lofzang op de twintigste eeuw, een jazznummer tegen jazz – en dat is nog maar een heel klein deel van wat Mike Boddé en Thomas van Luyn in Sex & Drugs & Hoog-Barok te bieden hebben. De meesters van de intelligente idiotie – bekend van De Mike & Thomas Show – presenteren losse nummers die allemaal te maken hebben met muziek en taal – en hoe daarmee met droogkomische virtuositeit te spelen valt. Inl. www.harrykies.nl.