Teken in de kantlijn

Waar de één zijn pen tijdens een vergadering in bedwang weet te houden, kan de ander de verleiding niet weerstaan om zijn blocnote vol te krabbelen met psychedelische patronen, rare beesten of dikgeletterde namen van popsterren. Regelmatig krijgt de tekenaar daarbij vermanende blikken van medevergaderaars. Volledig onterecht, ontdekte Jackie Andrade van University of Plymouth. In een charmante studie toonde ze aan dat gedachteloos tekenen voordelen heeft. Allereerst liet ze haar proefpersonen een oersaai, monotoon ingesproken voicemailbericht horen. Dat begon als volgt:

‘Hoi! Heb je zaterdag iets te doen? Ik geef een verjaardagsfeestje en ik hoop dat je kunt komen. Het is eigenlijk niet mijn verjaardag, het is die van mijn zus Jane. Ze wordt 21. Ze komt een weekend over uit Londen en ik dacht dat het een leuke verrassing zou zijn voor haar. Ik heb ook haar vriend William gevraagd, en een van haar oude schoolvriendinnen, Claire…’

En zo kabbelde het nog door. In het bericht kwamen acht namen voor van mensen die op het feest zouden komen. Er werden drie mensen (en een poes) genoemd die niet konden komen. En nog acht plaatsnamen.

Tijdens het luisteren had de helft van de proefpersonen een blad met vierkantjes en cirkeltjes voor zich liggen. Die moesten ze inkleuren. Daarnaast kregen ze de opdracht in de kantlijn de namen op te schrijven van de mensen die op het feest zouden komen. De andere helft, de controlegroep, hoefde niet te kleuren. Zij schreven alleen de namen op. Na afloop van het voicemailbericht nam Andrade de papieren in. En toen begon een onverwachte overhoring. Welke mensen kwamen op het feest? Welke plaatsnamen hadden ze gehoord? De tekenaars bleken bijna 30 procent meer te hebben onthouden dan de controlegroep. Waarom tekenen de concentratie bevordert, durft de onderzoeker niet te zeggen. Ze heeft verschillende theorieën. De meest overtuigende: een eenvoudige extra taak zorgt ervoor dat mensen minder snel gaan dagdromen.

Rik Kuiper en Tonie Mudde

Net verschenen van Kuiper & Mudde: Maak nooit je bed op – 115 nieuwe wetenschappelijke tips voor het dagelijks leven (Uitgeverij Podium, 10 euro).

    • Tonie Mudde
    • Rik Kuiper