Sport kort

Schaatsploeg van Jac Orie heeft een nieuwe hoofdsponsor

HEERENVEEN. De schaatsploeg van coach Jac Orie heeft gisteren het financieel detacheringsbedrijf Control gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor. De equipe, die een maand geleden DSB Bank als geldschieter verloor, meldde daarnaast dat het bedrijf Mats als co-sponsor zal fungeren. Control heeft een contract voor 2,5 jaar ondertekend. Mats blijft in principe tot het einde van het seizoen als sponsor verbonden. In de komende periode gaat de ploeg op zoek naar een bedrijf dat samen met Control het hoofdsponsorschap wil delen. Orie was uiteraard verguld met zijn nieuwe hoofdsponsor. De coach werd zelfs even emotioneel tijdens de persconferentie: „Tja, ik kan wel ontkennen dat deze situatie geen impact heeft gehad, maar dan zou ik liegen”, sprak hij met betraande ogen. (ANP)

Renner Priamo voor vier jaar geschorst

LAUSANNE. De Italiaanse wielrenner Matteo Priamo mag tot eind februari 2013 niet koersen. Het hof van sportarbitrage in Lausanne (CAS) legde hem gisteren een schorsing van vier jaar op wegens handel in doping. De 27-jarige Priamo wordt ervan beschuldigd ploeggenoot Emanuele Sella van het verboden epopreparaat cera te hebben voorzien. De schorsing gaat in met terugwerkende kracht vanaf 27 februari 2009. De jonge Sella baarde opzien in de Ronde van Italië van 2008 met drie ritzeges. Enkele weken later werd hij positief getest bij een dopingcontrole. Zijn toenmalige ploeggenoot Priamo won in die Giro ook een etappe. De renner was eerder door het Italiaanse antidopingbureau vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het Italiaanse olympische comité Coni vocht deze uitspraak met succes aan bij het CAS. (ANP)

Tennisser Davidenko naar ATP-finale

PARIJS. De Rus Nikolai Davidenko heeft als zevende tennisser een startbewijs gekregen voor de ATP World Tour Finals, later deze maand in de O2 Arena van Londen. Davidenko verloor gisteren in de derde ronde van het Masters-toernooi in Parijs, van de Zweed Robin Söderling. Doordat even later zijn concurrent Fernando Verdasco ook onderuitging, tegen de Kroaat Marin Cilic, is de Rus verzekerd van een plaats bij de eerste acht op de wereldranglijst. (ANP)

Basketballer Townes weg bij Groningen

GRONINGEN. De Groningse basketbalclub GasTerra Flames heeft alweer afscheid genomen van de Amerikaan Darian Townes. Volgens het bestuur past de 25-jarige center/power forward „onvoldoende” bij de ploeg. Zijn contract is gisteren met onmiddellijke ingang ontbonden. (ANP)

Geblesseerde Robben mist interlands

KATWIJK. Arjen Robben heeft gisteren het trainingskamp van het Nederlands elftal verlaten. De aanvaller heeft nog te veel last van zijn knie en mist daardoor de oefeninterlands tegen Italië (morgen) en Paraguay (woensdag). (ANP)