Spaanse rivalen PP in Mexico verzoend

Een antigriepcampagne in Mexico heeft gisteren tot hilariteit geleid in Spanje. Op voorlichtingsmateriaal dat de deelstaat Hidalgo sinds kort verspreidt, staat bij het gebod ‘vermijd groeten met een zoen’ een foto van een kussend stel, erdoorheen een zwart kruis. De man op de foto blijkt echter de Madrileense burgemeester Alberto RuizGallardón, en de vrouw Esperanza Aguirre, president van de regio Madrid.

De twee partijgenoten zijn allesbehalve vrienden – al jaren vechten ze binnen de conservatieve PP een felle machtstrijd uit. De Mexicanen zeggen niet te hebben geweten dat de geportretteerden bekende politici zijn – laat staan dat zij elkaars vijanden zijn. Ze kwamen de foto op internet tegen via Google. „We konden de foto gebruiken, die was rechtenvrij. Het leek ons een zeer expressieve foto en straalde harmonie uit”, stelden ze tegenover het Mexicaanse dagblad El Universal.

El Mundo, die de foto op het spoor kwam, plaatste hier gisteren de Madrileense werkelijkheid tegenover. De rechtse Spaanse krant beschreef de ijzige sfeer toen Ruiz-Gallardón en Aguirre vrijdag samen in het openbaar verschenen, voor het eerst sinds ze deze maand een felle strijd uitvochten over de benoeming van de nieuwe topman voor de spaarbank Caja Madrid. „Gedurende de twee optredens [...] gaven ze elkaar vijf protocollaire, koude, afstandelijke zoenen. Ze spraken amper met elkaar. De spanning was met een mes te snijden.”

Foto’s van het campagnemateriaal: nrc.nl/buitenland