'Schieten om te doden mag'

De Zuid-Afrikaanse onderminister van Politie heeft gisteren het beleid verdedigd dat agenten mogen schieten om te doden. Zijn uitspraken komen enkele dagen nadat een drie jaar oude jongen is doodgeschoten door de politie, die jaagde op een moordverdachte. De dood van de jongen heeft voor veel ophef gezorgd in Zuid-Afrika. Minister Filile Mbalula zei dat het onvermijdelijk is dat onschuldige kinderen om het leven komen in kruisvuur. Hij spoorde de politie aan om „onverbeterlijke criminelen” neer te schieten”. Zuid-Afrika heeft een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld met gemiddeld vijftig moorden per dag. De oppositie vindt dat het huidige beleid ertoe leidt dat veel onschuldige mensen worden doodgeschoten. De regering werkt aan nieuwe wetgeving om duidelijk te maken wanneer politie dodelijk geweld mag gebruiken. (AP)