Rechter Israël zet Arabier niet vast

Een Israëlische rechter heeft een jonge Palestijnse Israëliër tot een werkstraf en niet tot een gevangenisstraf veroordeeld met het argument dat Arabische wetsovertreders systematisch worden gediscrimineerd. Dat hebben de Israëlische media gisteren gemeld. „Israël past gerechtigheid met twee snelheden toe voor ideologische delicten door joodse en Arabische minderjarigen”, zo lichtte rechter Yuval Shadmi van de rechtbank van Nazareth in zijn vonnis toe.

De verdachte was een 17-jarige Palestijn die in Nazareth was opgepakt omdat hij met vrienden een politieauto met stenen had bekogeld. De rechter veroordeelde hem tot 200 uur dienstverlening.

In zijn vonnis toonde de rechter zich gevoelig voor het argument van de verdediging dat jonge Palestijnen systematisch harder worden aangepakt dan joodse delinquenten. Rechter Shadmi wees erop dat de aanklagers slechts een klein aantal joodse jongeren hebben vervolgd die zich schuldig hadden gemaakt aan geweld tegen de politie tijdens de ontruiming van Israëlische nederzettingen in de Gazastrook in 2005. Ook zijn er slechts incidenteel ultra-orthodoxe joden vervolgd voor geweld in Jeruzalem. Ten slotte onderstreepte de rechter dat voor identieke delicten Palestijnse minderjarigen wél en joodse jongeren nooit naar de gevangenis worden gestuurd. (AFP)