Radio 4 moet leuker

Het is weer zo ver. De periodieke stammenstrijd over de klassieke radiozender Radio 4 barst weer los. Er luisteren te weinig mensen naar en ze zijn oud en hoogopgeleid. Een breder publiek, jonger als het kan, en samen goed voor 2,1% ‘luistertijdaandeel’, wil de publieke omroep. Disckjockey Ekdom gaat ook voor Radio 4 werken. En

Het is weer zo ver. De periodieke stammenstrijd over de klassieke radiozender Radio 4 barst weer los. Er luisteren te weinig mensen naar en ze zijn oud en hoogopgeleid.

Een breder publiek, jonger als het kan, en samen goed voor 2,1% ‘luistertijdaandeel’, wil de publieke omroep. Disckjockey Ekdom gaat ook voor Radio 4 werken. En Annette van Trigt gaat de ochtenden op Radio 4 opvrolijken. Radio 4 moet leuker. Een oude droom van anderen dan de luisteraars.

Omroep C (die er als omroep net niet gekomen is, maar als vereniging met webomroep-ambities doorgaat) zegt dat Radio 4 zijn publiek niet kent. Dat publiek wil in de ochtend geen nieuws door de klassieken heen; dat nieuws is even verderop ruim voorradig.

Radio 4 is ook nu al een hopeloos hybride zender. Tussen mensen die naar klassieke muziek willen luisteren zijn grote verschillen. Tussen modern klassieken ligt al een eeuw. Praten of niet praten. Spelletjes of geen spelletjes.

Gelukkig zijn er op het web oneindig veel zenders. Qua vorm is mijn model Radio Swiss Classic, aankondigen en wegwezen, draaien. Maar erg gedurfd is het niet, en altijd stukjes. Ik kan er goed bij werken. U heeft vast andere unieke adressen. Het web neemt op den duur alle omroepzorgen over.

    • Marc Chavannes