Per abuis inval in crisisopvang

De Haagse vreemdelingenpolitie is gisterochtend vroeg per ongeluk een crisisopvang voor moeders en kinderen binnengevallen. Dat gebeurde in bijzijn van staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA), die toevallig meeliep met de agenten. Zij verwachtten in het pand illegalen aan te treffen, onder wie een veroordeelde man die tot ongewenst vreemdeling is verklaard.

Agenten bonsden een paar keer op slaapkamerdeuren. Er werd vrijwel meteen opengedaan, waardoor de schade „beperkt” bleef, zegt een woordvoerder van politie Haaglanden. Toch is een aantal kinderen flink geschrokken door de inval. Albayrak bekommerde zich om de kinderen en stelde hun moeders gerust. De politie noemt het voorval „onwijs vervelend” en heeft excuses aangeboden. Ook zijn er bloemen bezorgd.

Volgens de woordvoerder wordt voorafgaand aan een inval van de vreemdelingenpolitie altijd onderzoek gedaan. Zo wordt onder meer de gemeentelijke basisadministratie geraadpleegd. Maar bij dit pand bleek die informatie verouderd. „Als die bronnen niet kloppen kan dit een keer gebeuren”, zegt de woordvoerder. Volgens haar komt zoiets „zeer zelden” voor.

De staatssecretaris vindt het incident ook „vervelend”, zegt ze via haar woordvoerder. Ondanks het voorval was Albayrak tevreden over het werkbezoek. Bezoeken aan andere panden zijn „volgens plan” verlopen.