'Partijdig' kenteken alleen op bestelbusjes

Sommige geruchten zijn te mooi om dood te checken. En wat is er mooier dan het verhaal dat de letters PVV op kentekens verboden zijn?

Dat leverde dan ook voorpaginanieuws op bij het AD („PVV taboe op kentekenplaat”), een melding op NOS Teletekst en prominente meldingen op websites. En natuurlijk boze vragen van PVV-leider Geert Wilders.

Maar van een aanval op de PVV is geen sprake. Het kentekenverbod geldt voor alle politieke partijen, aldus Verkeer en Waterstaat. Het ‘taboe’ geldt dus ook voor SGP, LPF en CDA.

Het vermijden van lettercombinaties met een betekenis gebeurt volgens het ministerie om te voorkomen dat autokopers een kenteken krijgen waarop ze niet zitten te wachten. Nu er ook drielettercombinaties worden gebruikt, is die kans toegenomen.

Alleen de VVD heeft mazzel. Die lettergroep zou ook verboden zijn, ware het niet dat ze al „weggegeven” was aan lichte bedrijfswagens toen het verbod op politieke partijen inging. De overheid wilde eigenaren van bestelbusjes niet op kosten jagen, en besloot de kentekens niet terug te roepen.