Opsteker premier Brown in Glasgow

De Britse Labour Partij heeft gisteren een tussentijdse verkiezing in Glasgow voor een zetel in het Lagerhuis met overmacht gewonnen. Het resultaat betekent een opsteker voor premier Gordon Brown, die nu in eigen kring naar verwachting enige tijd verlost is van vragen omtrent zijn leiderschap.

Het ging om een zetel in het noordoosten van Glasgow, die vacant was geworden door het vertrek van Lagerhuisvoorzitter Michael Martin. Die besloot zijn zetel op te geven nadat hij in verband met het recente declaratieschandaal zijn voorzitterschap vroegtijdig had moeten beëindigen.

De Labour-kandidaat Willie Bain won ruim 12.000 stemmen, ruim 8.000 meer dan zijn naaste concurrent van de Schotse Nationale Partij (SNP). Het was het beste resultaat van Labour bij een tussentijdse verkiezing sinds de partij in 1997 aan het bewind kwam. De verkiezing pakte veel beter uit voor Labour dan in een belendend district in Glasgow vorig jaar, toen de SNP een tussentijdse verkiezing wist te winnen.

Commentatoren stelden dat het resultaat niet representatief is voor Groot-Brittannië als geheel. De Labour-campagne was vooral gericht op het beleid van de SNP, die een regionale minderheidsregering in Edinburgh aanvoert. Een dergelijke strategie is buiten Schotland niet mogelijk. Daar vormen de Conservatieven de grootste concurrent voor Labour. Opiniepeilingen wijzen al maanden uit dat de Conservatieven ruim zouden winnen als er nu verkiezingen worden gehouden.