Nicaragua wilde VVD'er Van Baalen het land uit

Europarlementariër Hans van Baalen is door Nicaragua verzocht het land te verlaten. Dat gebeurde nadat de VVD’er tijdens zijn bezoek aan het land liberale politici opgeroepen had zich te verenigen tegen de linkse president Daniel Ortega. Volgens Managua gedroeg Van Baalen zich hiermee als een „gezant van interventionistische buitenlandse mogendheden”.

Van Baalen maakt momenteel een rondreis door drie landen in Midden-Amerika als voorzitter van de Internationale Liberalen (IL). „De eerste stop van de reis is Nicaragua, een land waar de democratie bedreigd wordt door de onconstitutionele en totalitaire neigingen van sandinistenleider Ortega”, aldus Van Baalen op zijn site.

Van Baalen gaf een persconferentie om mee te delen dat hij door de regering-Ortega was „uitgenodigd” het land „onmiddellijk te verlaten”. Hij zei dit gisteren te zullen doen, na afwerking van geplande afspraken met liberale politici en zakenlui. Hij gaat nu naar Honduras, waar hij interim-leider Micheletti wil ontmoeten, die in juni na een legercoup de macht kreeg.

Van Baalen schrijft op zijn site dat hij in Nicaragua onder andere Arnaldo Alemán zou ontmoeten. Hij stal als president (1997-2002) zeker 100 miljoen dollar uit de schatkist. De twintig jaar celstraf die de ultrarechtse Alemán hiervoor in 2003 kreeg werd met de politieke steun van Ortega omgezet in huisarrest. Dit nadat de twee ideologische rivalen een geheim pact sloten, waardoor Ortega in 2006 president kon worden.

Ortega-gezinde journalisten pakten Van Baalen op de persconferentie fel aan. „Als het aan mij lag, hadden ze u gisteren al naakt over de grens gezet”, stelde een verslaggever. Van Baalens site meldde gisteren dat liberalen hem steunden door te scanderen: „Van Baalen is een man met ballen.” Nicaragua tekende overigens protest aan bij Den Haag én bood excuses aan. Dit laatste omdat een onderminister Nederland een „paisucho (klotelandje)” had genoemd.