Nederlandse economie uit recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gegroeid vergeleken met een kwartaal eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het herstel is nog broos. De economische groei is uitsluitend toe te schrijven aan de export.

Ook de belangrijkste Nederlandse handelspartners Duitsland en Frankrijk zijn uit recessie. De Duitse economie, de grootste van Europa, groeide het derde kwartaal met 0,7 procent, de Franse economie met 0,3 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers, die vandaag zijn bekendgemaakt. De groei in de grootste economieën van de eurozone trekt de hele groep uit de recessie. Het bruto binnenlands product van de eurozone steeg met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, rapporteerde het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

Econoom Niels Visser van de Rabobank is voorzichtig positief over het Nederlands herstel. „De binnenlandse dynamiek van de economie laat het nog afweten. De investeringen en bestedingen trekken nog niet aan. Consumenten zijn voorzichtig met geld uitgeven, omdat werkloosheid boven het hoofd hangt. Dat dempt de koopkracht”, aldus Visser.

Het aantal banen is in het derde kwartaal met 143.000 flink afgenomen, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2008. Vooral veel uitzendbanen verdwenen. Ondernemers investeren nauwelijks omdat veel bedrijven nog kampen met grote overcapaciteit. De investeringen liepen met 14,4 procent terug. Nederlandse huishoudens hebben 2,6 procent minder besteed.

Visser verwacht dat de groei met 1 procent in 2010 voorlopig laag zal blijven. „De stijging van de werkloosheid is nog maar net begonnen, hoewel de werkloosheid minder hard oploopt dan we hadden verwacht.” Bijna 400.000 mensen zijn werkloos, 5 procent van de beroepsbevolking.

Commentaar: pagina 7