Nederland kort

Alkmaar moet aan seksexploitant Nool vergunning geven

Door een onzer redacteuren

Alkmaar. Het besluit om Koos Nool, exploitant van 90 prostitutiepanden op de Alkmaarse Achterdam, een vergunning te weigeren is onrechtmatig, zo oordeelde rechtbank in Alkmaar gisteren. De rechtbank acht niet aannemelijk dat prostitutiepanden zijn gekocht met crimineel geld. De weigering van de burgemeester was op advies van het landelijk bureau Bibob dat de integriteit controleert van ondernemers die een vergunning nodig hebben. Het is de tweede keer in korte tijd dat een advies van Bibob wordt verworpen. Vorige week kreeg exploitant Jan Otten van sekstheater Casa Rosso in Amsterdam een exploitatievergunning ondanks een negatief Bibob-advies. In beide gevallen was het negatieve advies deels gebaseerd op vermoedens dat de sekspanden zouden zijn gebruikt voor het witwassen van het nooit gevonden losgeld van de Heinekenontvoering. Een ander deel van de panden die Nool exploiteert, zou volgens Bibob zijn gekocht met crimineel geld van hasjsmokkelaar Johan V., alias ‘de hakkelaar’. Volgens de rechtbank in Alkmaar hebben de eigenaren aangetoond dat de panden niet met uit criminele activiteiten verkregen vermogen zijn gekocht.

Nijpels: stel spoorlijn langs A27 uit tot 2020

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een spoorlijn tussen Utrecht en Breda heeft „onmiskenbaar toegevoegde waarde” maar kan pas vanaf 2020 worden aangelegd. Aanleg gelijktijdig met de verbreding van de A27 tussen beide steden, vanaf 2013, is niet haalbaar. Wel moeten Rijk, provincies en steden alvast 188 miljoen uittrekken voor maatregelen om de aanleg van de spoorlijn „niet onmogelijk te maken”. Dat adviseert een commissie onder voorzitterschap van oud-minister Ed Nijpels. Utrecht, Breda, Gorinchem, Dordrecht en Oosterhout pleiten al jaren voor een spoorlijn. De ChristenUnie had in de Tweede Kamer om gelijktijdige, kostendrukkende aanleg gevraagd. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) is bang dat de aanleg de werkzaamheden aan de snelweg vertraagt.

Website met tips over zelfdoding gelanceerd

AMSTERDAM. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft gisteren een besloten website gelanceerd die tips geeft over het gebruik van medicatie ten behoeve van zelfdoding. „Het gaat om gedegen informatie over het gebruik van middelen en methodes die je ook in boekjes kunt vinden”, licht NVVE-woordvoerster Walburg de Jong toe. „We willen voorkomen dat mensen op een gruwelijke wijze een eind aan hun leven moeten maken door voor de trein of van het dak te springen”, aldus De Jong. Zij benadrukt dat het niet gaat om een instructie. Hulp bij zelfdoding is in Nederland verboden. De Tweede Kamer wil opheldering van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) over de website. Volgens het Openbaar Ministerie is het publiceren van informatie op een site op zich is niet strafbaar. (ANP)

Eurlings dreigt België met claim over hsl

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) dreigt België met een schadeclaim van 200 miljoen euro omdat de Belgen hun belofte niet nakomen een hogesnelheidstrein te kopen en te laten rijden tussen Brussel, Breda en Den Haag. Dat zei Eurlings deze week tijdens een debat in de Tweede Kamer. De belofte vloeit voor uit een conflict uit 2004. Toen bleek dat de reistijd tussen Amsterdam en Brussel 17 minuten langer zou worden dan afgesproken, omdat de Belgen verkeerde berekeningen hadden gemaakt.

Politieagent verliest vertrouwelijk dossier

LEEUWARDEN. Een politieagent in Leeuwarden heeft een dossier verloren met vertrouwelijke informatie over de wedstrijd SC Cambuur-Excelsior van vorige week. Het weblog GeenStijl kwam in bezit van de documenten, die door een student zouden zijn gevonden. In de map zitten gegevens over personen met een stadionverbod, geheime draaiboeken voor calamiteiten, formulieren om stadionverboden op te leggen en telefoonnummers van agenten. (ANP)