Muziek - En Verder

Brahmsweekend bij het Residentie Orkest: tgv het 105 jarig bestaan blikt het orkest terug op de bezoeken van Brahms aan Nederland (tussen 1876 en 1885). Er zijn drie reconstructies van concerten die Brahms in Nederland dirigeerde op vrijdagavond 20 nov en zaterdag 21 nov (2 x), alle olv chef Neeme Järvi met oa Lars Vogt (piano) en Cora Burggraaf (mezzo). Res.(070) 8800333; www.residentieorkest.nl

De Wiener Philharmoniker

doen olv Christian Thielemann het Concertgebouw aan voor een programma met de Zevende en de Achtste symfonie van Beethoven, interessant gecombineerd met de première van het werk Teufel Amor, een symfonische hymne naar Schiller, van de jonge componist Jörg Widmann. Donderdag 19 nov om 20u15, Concertgebouw A’dam. Res. 020-6718345

Het Storioni Trio van Bart vd Roer (piano) en Wouter (viool) en Marc Vossen (cello) speelt in De Doelen een daglang kamermuziek. Overdag ook met hoornist Herve Joulain, ’s avonds met Dance Works R’dam in een choreografie bij Sjostakovitsj’ 7 romances.

15 nov De Doelen R’dam, div zalen, 14 nov, 16u30 en 20u15. Res. 010- 2171717 of dedoelen.nl

London Calling

In het weekeinde van 22 november wordt opnieuw het festival London Calling in Paradiso gehouden. Gedurende twee avonden treden er bekende en minder bekende bands op. Aanraders zijn de frisse rockers van Alberta Cross, ‘oudgediende’ Jack Penate en Wild Beasts, een kruising tussen Anthony en rockmuziek. Het London Calling passepartout is uitverkocht, er zijn nog wel losse kaarten beschikbaar. 20 en 21 nov 19u, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

Raul Midón

Op het afgelopen North Sea Jazz festival toonde gitarist/zanger Raul Midón opnieuw zijn sprankelende flamencogitaar en zijn lenige, soepele soulstem. Ook in Utrecht zit hij alleen op het podium, met zijn akoestische gitaar, maar dat schouwspel verveelt nauwelijks. In Tivoli zal Midón ook diverse nummers van zijn nieuwe album Synthesis spelen. 18 nov., 20u15, Tivoli, Utrecht. Inl: www.tivoli.nl

Waylon

Waylon werd tweede in de finale van het tv-programma Holland’s got talent en verbaasde vervolgens menigeen met het sprankelend soulalbum Wicked Ways dat onlangs uitkwam op het beroemde label Motown. Zijn stijl is ouderwets degelijk, gelardeerd met tetterende blazers en ronkende orgels. 19 nov., 20u30, 013, Tilburg. Inl: www.013.nl

Goran Bregovic

Servië’s beroemdste muzikant brengt een negentienkoppig orkest mee naar Nederland, waaronder een blaasensemble, strijkkwartet, mannenkoor en twee Bulgaarse zangeressen, ter gelegenheid van het eerder dit jaar verschenen album Alkohol. Bregovic kreeg bekendheid met zijn soundtracks voor de films van zijn vriend Emir Kusturica (oa. Underground en Black Cat White Cat), maar raakte bij het grote publiek pas bekend nadat hij tijdens het Eurovisie Songfestival vorig jaar het nummer Gas Gas bracht. Met zijn Wedding and Funeral Band brengt hij een avond onvervalst Balkanfeest. 13 nov om 20u30, Melkweg Rabozaal, Amsterdam. Inl: www.melkweg.nl

Heideroosjes

De punkrockers van de Heideroosjes vieren hun twintigjarig jubileum met een dubbel-album en een tournee langs de Nederlandse poppodia. 14 nov., 20u, LVC, Leiden. Inl: www.lvc.nl