Mozambique en CO2

2

Afrikadeskundige Gerbert van der Aa stelt in nrc.next van 5 november dat een land als Mozambique investeringen in villa’s door mensen zoals onze kroonprins goed kan gebruiken. Daarbij ziet hij echter de gevolgen voor het klimaat over het hoofd. De jetset die op en neer vliegt naar vakantiehuisjes in Afrika zorgt voor een forse uitstoot aan broeikasgassen. Het idee dat toerisme een duurzame manier is om de Afrikanen te helpen, is kortzichtig. Afrika is een continent dat nu al de gevolgen van klimaatverandering ondervindt. Als de prins serieus meent dat er wat moet gebeuren aan het klimaatprobleem, moet hij het goede voorbeeld geven. Met een schoonfamilie in Zuid-Amerika en waterconferenties over de hele wereld, vliegt hij al zo veel dat een vakantiehuis op fietsafstand meer voor de hand zou liggen.

Evert Hassink

Utrecht

    • Evert Hassink Utrecht