Medvedev wil modern Rusland

De Russische president Dmitri Medvedev heeft gisteren opgeroepen tot omvangrijke economische hervormingen om van Rusland een moderne wereldmacht te maken. In de Russische equivalent van de troonrede zei Medvedev dat het Sovjetmodel niet langer werkt. Het is verouderd en chronisch corrupt, zei de president. Volgens Medvedev kan Rusland alleen overleven als het zijn „vernederende” afhankelijkheid van ruwe grondstoffen vermindert. De industriële en technologische basis van Rusland is na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 snel afgebrokkeld en het relatieve herstel deze eeuw heeft Rusland voornamelijk te danken aan de export van olie en gas. De president gaf weinig concrete details hoe Rusland zijn verouderde economie moet moderniseren. Medvedev waarschuwde de oppositie geen wanorde te scheppen onder het van mom van democratie. (AP, BBC)