Kinderkoor De Kickers zingt voor sinterklaas

Morgen komt Sinterklaas aan in Nederland. Als welkomscadeau zingen de Kickers de Sinterklaascantate.

Kinderkoor "De Kickers" oefent Sinterklaascantate van de Nederlandse componist Zweers Foto Jorgen Krielen © Jorgen Krielen / Purmerend, 09-11-2009 / Kinderkoor "De Kickers" oefent Sinterklaascantate van de Nederlandse componist Zweers Krielen, Jorgen

Als alles goed gaat, komt morgenmiddag Sinterklaas aan in Nederland. Kinderkoor De Kickers zingt vanaf zondag de Sinterklaascantate, als welkomsgeschenk.

Het kinderkoor De Kickers uit Waterland oefent in de Muziekschool van Purmerend. Op het podium zit een papa. Jongens en meisjes staan in een kring om hem heen. Ze wachten op de komst van Sint Nicolaas. „Het weer is guur, de winter nadert”, zingen de meisjes. En de jongens vallen bij: „We hoepelen niet meer langs de straat, voor knikkers is het veel te laat”.

Dirigent Ivo Meinen zorgt in de Sinterklaastijd voor een grote verrassing: hij heeft de muziekpapieren teruggevonden van de cantate Sint Nicolaasfeest. Componist Bernard Zweers schreef dat lied bijna 120 jaar geleden. Vroeger werd het altijd opgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. Daarna raakte het boek met de orkestmuziek kwijt en bestond er alleen een pianoversie van. Nu is het helemaal terug. Meinen bewerkte de cantate voor zijn blazersorkest Timber en voor de Kickers.

De Kickers zijn een van de beste kinderkoren van Nederland. Ze zingen vaak bij De Nederlandse Opera. In het Italiaans. Kicker Jessica Oosterlaken (13) uit Broek in Waterland is daarom blij „dat de tekst in het Nederlands is”. Zij vindt het „samenzingen met het koor erg spannend.”

In de cantate zitten veel Sinterklaasliedjes die wij nu nog kennen, zoals Sinterklaasje bone bonne bonne en Sinterklaas, goedheiligman. Maar in de cantate klinken ze heel anders. Voor Kicker Marc Molenaar (12) uit Volendam is „het wel even wennen aan het andere ritme”. Marc speelde ook de kleine Tarzan in de musical Tarzan. Hij zegt: „Soms is de muziek snel en dan moeten wij juist traag zingen.”

De Kickers zingen niet alleen het verhaal over Sinterklaas, ze spelen er ook toneel bij. De kinderen dromen over grote vogels die veranderen in Sinterklaas en Zwarte Piet. De muziek is soms dreigend, maar ook lekker swingend met al die blazers. En het afscheidslied voor Sinterklaas klinkt razend moeilijk: het is geschreven in de stijl van een fuga en telt tal van driekwartsmaten. Sinterklaas mag verheugd zijn met dit zo’n mooi, Nederlands cadeau.

Zondag 15/11. Obrechtkerk, Amsterdam. Aanvang 15.00u. Tournee t/m 5/12. Inl.: www.de-kickers.com. Uitzending op Radio 4 zondag vanaf 18 uur.

    • Kester Freriks