Internationaal kort

Palestijnse kiescommissie wil uitstel verkiezingen

Ramallah. De Palestijnse kiescommissie heeft gisteren geadviseerd om de presidentsverkiezingen die gepland zijn voor januari uit te stellen. Hanna Nasser, voorzitter van de Palestijnse verkiezingscommissie, gaf Hamas er de schuld van dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Hij zei dat Hamas, dat de controle heeft over de Gazastrook, heeft geweigerd om samen te werken met verkiezingsfunctionarissen. Daarmee zijn verkiezingen op 24 januari onmogelijk geworden, aldus Nasser. Hij gaf geen advies voor een nieuwe datum, waarmee de verkiezingen in feite voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld. President Abbas moet het advies nog goedkeuren, maar hoge Palestijnse functionarissen zeiden dat hij dat zou doen. Daarmee kan Abbas in principe voor onbepaalde tijd aanblijven als president, terwijl hij vorige week nog zei dat hij geen nieuwe termijn ambieert. De Palestijnen zijn verdeeld tussen twee regeringen sinds Hamas met geweld de macht greep in de Gazastrook. (AP, Reuters)

Generaal Sri Lanka legt zijn functie neer

Colombo. De hoogste generaal van Sri Lanka, die de succesvolle strijd tegen de Tamil Tijgers leidde en de 30-jarige burgeroorlog op het eiland beëindigde, heeft gisteren zijn functie neergelegd. Generaal Sarath Fonseka’s ontslag komt tijdens berichten dat hij van plan is om mee te doen aan de volgende presidentsverkiezingen. Hij zou het als oppositiekandidaat willen opnemen tegen zittend president Mahinda Rajapaksa. „Ik weet dat mijn naam overal genoemd wordt”, zei Fonseka in een tempel bij Colombo. „Maar ik ben nog steeds legerofficier. Ik zal pas commentaar geven als ik mijn uniform heb uitgetrokken.” (AP)

Celstraf voor bloggers in Azerbajdzjan

Baku. Twee prominente Azerbajdzjaanse bloggers zijn veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk twee en tweeënhalf jaar. Emin Milli (26) en Adnan Hadzjizade (30), die bekendstaan om hun vaak satirische kritiek op de autoriteiten, werden door een rechter in Baku schuldig bevonden aan „hooliganisme”. De twee zaten al sinds juli vast, nadat ze in een café in Baku slaags waren geraakt met twee mannen. Volgens de autoriteiten waren Milli en Hadzjizade dronken en waren agressief. Milli en Hadzjizade zouden hierop zijn aangesproken door de mannen, waarop er een gevecht uitbrak. Milli en Hadzjizade zeggen dat ze over politiek aan het praten waren, en dat de twee mannen hén aanvielen. Volgens critici proberen de Azerbajdzjaanse autoriteiten hun tegenstanders de mond te snoeren. (AFP, Reuters)

Vrouw Berlusconi zet echtscheiding door

MILAAN. Veronica Lario (53), de vrouw van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi (73), zet de beoogde echtscheiding door en wil via de rechter ook een flinke hap krijgen van het vermogen van haar man. Dat bedraagt naar verluidt enkele miljarden euro’s. Dit heeft de krant Corriere della Sera gisteren gemeld. Lario had in mei al gezegd dat zij na diverse buitenechtelijke escapades van haar man wilde scheiden. De advocaten van Lario en Berlusconi hadden de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd de vermogenskwesties in der minne te schikken. Lario wil Berlusconi schuldig laten verklaren aan het mislukken van het huwelijk. (ANP)

‘Storm was oorzaak van storing Brazilië’

São Paulo. Volgens de Braziliaanse regering is een zware storm verantwoordelijk geweest voor de omvangrijke stroomuitval. Dinsdagnacht waren daardoor grote delen van het land urenlang in het donker gehuld. De storing, de ergste in tien jaar, zou zijn ontstaan nadat in de deelstaat São Paulo drie hoogspanningsleidingen werden getroffen door hevige wind, regen en onweer en er kortsluiting ontstond. De storing sloeg over naar de grote Itaipú-waterkrachtcentrale op de grens met Paraguay, die zich automatisch uitschakelde. Ook Paraguay zat daardoor een klein half uur zonder elektriciteit. De minister van Energie zei dat stroomstoringen als gevolg van extreem weer wereldwijd vaker voorkomen. (AP)