Intel schikt met AMD voor 830 miljoen

De Amerikaanse chipfabrikanten Intel en AMD hebben een reeks slepende conflicten bijgelegd. In een gezamenlijke verklaring maakten de bedrijven gisteren bekend dat Intel 1,25 miljard dollar (830 miljoen euro) betaalt om de ruzie over het schenden van patenten en concurrentievervalsing te sussen.

Intel-chips zitten in 80 procent van alle notebooks, pc’s en servers. AMD (Advanced Micro Devices) heeft ongeveer 18 procent marktaandeel en verkeert in lastige omstandigheden. Het bedrijf maakt zuinige, goedkope processors, maar veel klanten kiezen voor snellere chips van Intel. Kwartalen achter elkaar al lijdt AMD verlies. Om toch te kunnen investeren in nieuwe technologie stoot AMD zijn productielijnen deels af.

Intel lijkt de economische crisis goed te doorstaan, maar ligt onder vuur omdat het grote kortingen gaf aan bedrijven die beloofden geen concurrerende AMD-chips in hun systemen te plaatsen. Om die reden kreeg Intel in de EU al een boete van 1,06 miljard euro opgelegd. In de Verenigde Staten loopt een soortgelijk onderzoek, ook weer na klachten van AMD. 

Het betekent niet dat Intel door deze schikking de miljardenboete van de Europese Commissie kan ontlopen. De zaak lijkt op die van Microsoft. De softwarefabrikant had het juridische geschil met concurrent Sun al in 2004 bijgelegd, maar toch besloot de Europese Commissie achteraf nog misbruik van monopoliepositie te bestraffen met boetes van honderden miljoenen euro’s.

De schikking die Intel en AMD hebben getroffen doet ook denken aan de manier waarop Microsoft in 1997 overeenstemming bereikte met concurrent Apple: het investeerde 150 miljoen dollar in het toen noodlijdende bedrijf van Steve Jobs. Nu is de beurswaarde van Apple die van Microsoft aan het inhalen. 

De Europese topman van AMD, Emilio Ghilardi, zei vorig jaar in deze krant dat Intel erbij gebaat is om een gezonde concurrent te hebben. „Als AMD er niet zou zijn zouden een hoop Intel-mensen in de gevangenis zitten”, vanwege misbruik van hun monopolie. Op de vraag of Intel in AMD zou kunnen investeren antwoordde Ghilardi dat „geld niet stinkt”. 

Volgens topman Paul Ottelini van Intel is de schikking geen schuldbekentenis, maar een pragmatische beslissing om torenhoge juridische kosten te vermijden. AMD-topman Dirk Meyer gaf aan dat de schikking niet onmiddellijk voor andere marktverhoudingen zal zorgen. Wel is de verwachting dat AMD binnen een aantal jaren minder op prijs hoeft te concurreren. Het aandeel AMD steeg op technologiebeurs Nasdaq met 22 procent, dat van Intel daalde licht.