Illegale handel in ivoor neemt wereldwijd toe

Wereldwijd is dit jaar al meer dan twee keer zo veel illegaal ivoor onderschept als in heel 2008. De illegale handel, met als belangrijkste bestemming China, raakt steeds meer in handen van de georganiseerde misdaad. Dat constateert Traffic, de organisatie die in opdracht van natuurbeschermingsorganisaties toezicht houdt op de internationale handel in ivoor.

Tot eind augustus dit jaar is 15.000 kilo ivoor onderschept, zo staat in een deze week uitgebrachte tussenbalans van Traffic. In heel 2008 werd 7.300 kilo onderschept.

Hoewel er meer kilo’s ivoor worden onderschept, neemt het aantal onderscheppingen af. Per onderschepping gaat het dus om relatief grote hoeveelheden, wat volgens Traffic duidt op bemoeienis van de georganiseerde misdaad.

Zo heeft Interpol in een gezamenlijke actie met de Keniaanse autoriteiten een ton ivoor buitgemaakt, een van de grootste vangsten ooit. Het leidde tot de arrestatie van 57 mensen in vijf Afrikaanse landen.

Als de illegale handel in ivoor toeneemt, dan lijkt het logisch dat het stropen ook toeneemt. Hoewel Kenia een toename meldde, is de informatie uit andere landen schaars. Het is niet duidelijk of de toegenomen smokkel ook de levensvatbaarheid van olifantenpopulaties verkleint.

De meeste stroperij vindt volgens Traffic plaats in West-Afrika. Veel ivoor komt uit Kameroen en Congo. Tanzania is volgens Traffic een land dat zijn eigen olifantenpopulatie goed beschermt, maar dat wel steeds vaker gebruikt wordt als exportland. Thailand wordt genoemd als belangrijkste doorvoerland in Azië.

Traffic noemt het groeiende aantal Chinezen in Afrika ook een factor in de toenemende illegale handel. Volgens Traffic boekt China vooruitgang in het regelen van de legale handel. Het heeft de controle op ivoorverkopers verbeterd. Maar het moet meer doen tegen de illegale handel.

Lees het rapport van Traffic op: nrc.nl/buitenland