Huisarts wil zelf mensen aan risicogroep toevoegen

Huisartsen moeten alleen risicogroepen vaccineren: mensen met hartklachten, kinderen met astma. Wie gezond is moet naar de GGD. Maar wat als iemand toch bij de huisarts komt?

Gelukkig bellen er geen bezorgde ouders meer, zegt de huisartsassistent in het Zeeuwse Koudekerke. In die zin spelen de media ook een goede rol, zegt ze: „Nadat de minister eergisteren via de media huisartsen opriep om alleen zieke kinderen (astma) te vaccineren tegen de Mexicaanse griep, is de stroom telefoontjes van ouders opgedroogd. Ze weten nu dat ze moeten wachten op een oproep van de GGD.”

Verwarring alom over de prik voor kinderen tegen de Mexicaanse griep. Huisartsen hebben slechts voldoende vaccins mogen bestellen om patiënten met andere aandoeningen en kinderen die bijvoorbeeld astma hebben, te bedienen. Dat is hun doelgroep: risicogevallen. De ouders van alle gezonde baby’s en peuters moeten wachten tot de GGD die kinderen (vanaf zes maanden tot en met vier jaar) oproept voor een prik, vanaf 23 november. Begin deze week raadde minister Klink hen ook aan hun kroost te laten inenten, evenals de gezinsleden van baby’s van nul tot en met vijf maanden.

Maar, zo meldden diverse media deze week: sommige huisartsen hebben ‘lak’ aan de richtlijn van Klink en vaccineren ieder klein kind van wie de ouders dat vragen. Ook gezonde kinderen. Waarop Klink via het NOS Journaal liet weten dat hij huisartsen die hun gang gingen, voor de tuchtrechter zou dagen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kwamen ook in actie: op hun website schreven zij: „Huisartsen, vaccineer alleen uw risicogroepen! De LHV en het NHG keuren het gedrag van huisartsen af die het vaccin gebruiken voor andere dan de hen toegewezen doelgroepen. We roepen onze leden op om zich te houden aan de doelgroepen. We begrijpen dat u in de praktijk vragen zult krijgen van niet-geïndiceerde patiënten die toch een vaccinatie willen. Dat geldt ook voor ouders van jonge kinderen die moeten wachten op de start van de GGD-campagne op 23 november. Gezien de schaarste van het vaccin kunt u hier echter niet op in gaan.”

Het gaat om huisartsen als Peter Roessingh in Voorst. Volgens het AD van vanochtend zou hij de richtlijn negeren en de honderd vaccins die hij nu over heeft, toedienen aan mensen die niet in zijn doelgroep vallen. Roessingh ontkent dat desgevraagd. „Ik sta achter de richtlijn. Ik heb ook nog niemand buiten de doelgroep gevaccineerd. Ik zeg alleen: we moeten als huisarts zelfstandig blijven denken, als een medicus. Als een oppasmoeder, die vier kleine baby’s opvangt, hier komt en en vaccin wil, dan zou ik dat niet weigeren. Ik zou haar feitelijk toevoegen aan de doelgroep. Meer niet.”

Reden waarom huisartsen niet moeten afwijken van de landelijke koers, is dat zij een vaccin hebben van een andere fabrikant dan de GGD’s. Deze vaccinatie wordt in twee aparte prikken gegeven en het is, volgens de LHV, niet de bedoeling dat men de eerste keer een prik krijgt van het ene merk en de tweede keer een prik van het andere merk. Er is althans geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van zo’n combinatie. Bovendien is goede registratie nodig, volgens het NHG, juist omdat het gaat om een nieuw vaccin.

Daarnaast dreigt bij huisartsen een tekort aan vaccins. Zij hebben het volledige aantal vaccins dat hen is toebedacht, al besteld. Omdat de opkomst voor de seizoensgriep nu hoger is dan vorig jaar, verwachten de huisartsen dat die voor de pandemische vaccinatie ook hoger is. Bij het contract met de fabrikant van het vaccin dat de huisartsen gebruiken, werd rekening gehouden met een opkomst van 75 procent. In werkelijkheid komt waarschijnlijk tachtig procent van de opgeroepen patiënten.

De vaccins die huisartsen nu over hebben, na de eerste prikronde, hebben ze volgens het NHG nodig voor de tweede ronde over enkele weken.

Nieuws en achtergronden op nrc.nl/griep

    • Frederiek Weeda