Gevoel voor reflectie en compassie

cd pop Guido Belcanto: Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven * * * *

cd pop

Guido Belcanto: Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven * * * *

Zo’n zanger in eigen taal heeft Nederland niet: serieus en toch lichtvoetig, melancholiek en toch verheffend, intens persoonlijk en toch universeel. De Vlaamse troubadour Guido Belcanto is een onverbeterlijk romanticus, die zijn wankele schreden op het liefdespad al twintig jaar in fraaie liedjes vervat.

Zijn lange hippiehaar is nadrukkelijk grijs en op zijn negende album Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven koppelt hij soepele countrydeunen aan roerende levensliederen over eenzaamheid en verlangen. Jammer dat hij daar in ‘Too busy loving myself’ een paar woorden Engels voor nodig heeft, maar zelfs dat is een lied waar een warm Vlaams gevoel voor reflectie en compassie uit spreekt. „Mijn vrouw is er vandoor met mijn beste vriend,” zingt hij met droge humor en kale contrabas, „geloof me: ik mis hem.”

‘La passionara’ verraadt zijn achtergrond in balorkesten en met ‘Half een man en half een vrouw’ geeft hij een oud lied van Nick Lowe nieuwe levenskracht. Als het niet zo’n mooie cd was, zou ik hem willen weggeven.

    • Jan Vollaard