Film - En verder

In 13 bioscopen

Voor de allerjongsten is de Canadese natuurfilm Pluk de kleine bever een feest. Alles is zo aaibaar! Regisseur Philippe Calderon filmde langdurig en van zeer nabij het leven van een beverfamilie en bedacht er een fictief verhaal bij over de kleine Pluk die met zijn moeder en zusje in een beverburcht in een natuurpark in Quebec woont en verdriet heeft om zijn vader die door een beer is opgegeten. De Nederlandse vertelstem, Middas Dekkers geeft er een educatief tintje aan.

Diverse steden

De 13de editie Frans Film Festival Ciné Premières van 12 t/m 22 nov met films Groningen, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, ’s-Hertogenbosch. De film Espions komt te vervallen en wordt vervangen door: Je suis heureux que ma mère soit vivante (I’m glad that my mother is alive). Thomas Jouvet is een lastige, stoere puber. Hij leeft in zijn eigen wereldje en gaat graag het gevecht aan met klasgenoten die hem pesten omdat hij geadopteerd is. Wanneer zijn ouders besluiten om hem naar een internaat te sturen gaat Thomas op zoek naar zijn echte moeder Julie, de vrouw die hem en zijn broertje in de steek liet toen ze klein waren. Mooi sober en rauw drama door vader en zoon Miller. Inl www.cinepremieres.nl

Delft

Twintig jaar geleden verdween het IJzeren Gordijn en viel ook de Berlijnse Muur. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert Filmhuis Lumen een matineeprogramma met korte speelfilms en documentaires over Berlijn en de Muur. Te zien zijn Die Berliner Mauer (Paul Cotter), Teleportation (Markus Dietrich), Cycling the Frameen The Invisible Frame (Cynthia Beatt). Duits en Engels met o.t. Entree € 8 en € 6. Filmuis Lumen, Doelenpln 5, 015-2140226. Zo 15 nov 14u30.

Up

Up is de zoveelste triomf van de computeranimatiestudio Pixar. Ballonnenverkoper Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan. Dat gaat veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur. De film is hilarisch, ontroerend, opwindend en majestueus, maar bovenal perfect gedoseerd.

Bright Star

Bright Star is een magnifiek gefotografeerd kostuumdrama over de romance tussen de romantische dichter John Keats (1795-1821) en zijn buurmeisje Fanny Brawne. Regisseur Jane Campion (The Piano) filmde in een klassieke stijl: uitgebalanceerde beeldcomposities, rustige montage en weinig camerabewegingen. Zo komt de aandacht te liggen op de emoties van de personages, vertolkt door prima acteurs, met name Abbie Cornish als Fanny.

Sinterklaasfilms

Sinterklaas en Piet Diego missen de pakjesboot door een vuilse streek van schurken Joris en Boris. Een race tegen de klok volgt om de boot voor aankomst in te halen. Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot. Regie: Martijn van Nellestijn.

In Sinterklaasjournaal De Meezing Moevie maakt ook de bekende tv-Sint zijn overstap naar het witte doek.