Fagot is solo speels en levendig

cd klassiek Bassoon Concertos Bram van Sambeek * * * *

cd klassiek

Bassoon ConcertosBram van Sambeek * * * *

Al is hij solofagottist van het Rotterdams Phil. Orkest, Bram van Sambeek won onlangs niet voor niets de Nederlandse Muziekprijs. Zijn solistische vaardigheden toont hij op een nieuwe cd (mede een product van de Prijs) waarop hij repertoire van barok tot eigen tijd bestrijkt. Grappig: Van Sambeek speelt zo moeiteloos, speels, levendig en muzikaal dat je niet meer snapt waarom de fagot met zijn lage timbre (niet voor niks opa in Peter en de Wolf) een ongebruikelijk soloinstrument is. Naam het Fagotconcert van Vivaldi; zowel de virtuoze loopjes als de lange lijnen speelt Van Sambeek met de souplesse van een zanger. Het concert van Du Puy (1813) bevat niet de diepzinnigste noten ooit geschreven, maar wel mooi-melancholieke thema’s die langademig tot leven komen. Zwoelere regionen (én alle kanten van de fagot) worden verkend in Villa-Lobos Ciranda. Kees Olthuis’ fantasievolle Capricho geeft stem aan de lyrische kant van het instrument. Verplicht voor al wie fagot speelt.

    • Mischa Spel