Erik Vos krijgt prijs van VSCD voor oeuvre

Regisseur Erik Vos (80) ontvangt de VSCD Oeuvreprijs 2009. Hij krijgt de prijs voor podiumkunsten morgenavond op de première van De Kersentuin in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

Vos richtte in 1972 Toneelgroep De Appel op, die nog altijd is gevestigd in het eigen theater in Scheveningen. Toonaangevende regies waren de Oresteia in circustheater Carré, Trilogie van het Zomerverblijf van Goldoni, die zich geheel afspeelde in het water, en Ghetto van Sobol.

De jury roemt zijn vermogen om „zware onderwerpen in een wervelende, lichte en dansante stijl” te brengen. Vos nam in 1996 afscheid van De Appel en regisseerde daarna toneel in Amerika, Duitsland, en opera’s in voormalige Sovjetrepublieken. Ook schreef hij boeken over toneelspelen.

Interview met Erik Vos:Cultureel Supplement, pagina 14