Economie kort

Smit geeft het verzet tegen overname door baggeraar Boskalis op

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale staakt zijn verzet tegen een overname door baggeraar Boskalis Westminster. Het bedrijf (10.200 werknemers, omzet 2,2 miljard euro) neemt de maritieme dienstverlener uit Rotterdam (3.600 werknemers, omzet 708 miljoen euro) over voor 1,35 miljard. De overname kost geen banen. Boskalis probeerde eind vorig jaar al de divisie van Smit over te nemen die havendiensten aan olie- en gasterminals levert, maar stuitte op verzet. Ook een poging om heel Smit in te lijven, en later de bergings- en sleepdiensten af te stoten, strandde. Van het opbreken van Smit is nu geen sprake meer. Alle activiteiten van Smit zullen worden voortgezet. Boskalis had tijdens de vorige, mislukte, overnamestrijd al een belang van bijna 25 procent in Smit opgebouwd. Grootaandeelhouders Delta Lloyd en Janivo (samen circa 20 procent) steunen het bod. Daarmee heeft Boskalis de steun van minimaal 44 procent van de aandeelhouders.

Meer zelfmoorden in de VS door de crisis

Door een onzer redacteuren

New York. In de Grote Depressie, zo gaat het verhaal, sprongen wanhopige beurshandelaren op Wall Street uit het raam. In deze Grote Recessie trekken economische zelfmoorden opnieuw de aandacht. Dat zegt een lijkschouwer in Elkhart County in Indiana, een staat in het middenwesten van de VS. John White ziet een verband tussen het stijgende zelfmoordpercentage en de crisis. „We hebben hier een reëel probleem”, zei White tegen de Amerikaanse zakenzender MSNBC. „Ze laten afscheidsbrieven achter waarin de economie specifiek als reden genoemd wordt.” Eén op de vier zelfmoorden in zijn county – een verzameling gemeenten – zou verband houden met persoonlijke financiële problemen.

Computerspel ‘Call of Duty’ verbreekt record

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het computerspel Call of Duty: Modern Warfare 2 is het best verkochte spel allertijden op de eerste dag van verschijning. In de VS en Groot-Brittannië heeft het spel in totaal 310 miljoen dollar opgebracht, meldt een woordvoerder van Activision. Dat is evenveel als Grand Theft Auto IV wereldwijd op de eerste dag wist te behalen. De verkopen in Amerika en Groot-Brittannië staan doorgaans garant voor 75 tot 80 procent van de wereldwijde omzet. „We gaan ervan uit dat het spel in totaal dus ruim 400 miljoen dollar heeft opgebracht”, aldus de woordvoerder.

Verzekeraar Aegon boekt weer winst

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Verzekeraar Aegon heeft in het derde kwartaal weer winst geboekt, de eerste keer sinds medio 2008. De verzekeraar werd vorig jaar hard getroffen door de crisis en was een van de instellingen die staatssteun ontvingen. De nettowinst over de periode juni tot en met september kwam uit op 145 miljoen euro, vooral dankzij stijgende verkoop van levensverzekeringen en door een eenmalige belastingmeevaller. Prioriteit voor de verzekeraar is het terugbetalen van de 3 miljard die deze kreeg van de staat.