Dode bij ongeval tv-ploeg in Argentinië

Twee medewerkers en twee gasten van het programma Beagle, in het kielzog van Darwin zijn woensdagavond betrokken geraakt bij een ernstig auto-ongeluk in Argentinië. Een van de inzittenden, de partner van een geluidsman, is overleden. Twee anderen, de scheepsarts en een Britse historica, liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis in Trelew in Patagonië. Dat maakte de VPRO gistermiddag bekend.

De auto waarin het viertal zat, kwam in botsing met een vrachtwagen, op 60 kilometer van Puerto Madryn. In die havenstad ligt de clipper Stad Amsterdam, de basis van de programmamakers, sinds enkele dagen voor anker.

Beagle in het kielzog van Darwin is een twaalf miljoen euro kostende co-productie van VPRO, Teleac en de Vlaamse publieke zender Canvas. Een multimediale ploeg reist de wereld rond om de reis van wetenschapper Charles Darwin in kaart te brengen en daarvan verslag te doen op radio, televisie en internet.

„Alles ligt stil aan boord van de clipper Amsterdam. We gaan de zwarte vlag van rouw hijsen”, twitterde eindredacteur Lex Runderkamp gistermiddag. De televisie-uitzending van zondag 15 november heeft de VPRO geschrapt „uit piëteit met de slachtoffers”.

Op de ‘Beagle-website’ worden het leven aan boord en de koers van de driemaster 24 uur per dag gevolgd, maar de webcams zijn op zwart gezet. Er zijn via internet alleen beelden te zien van de mast met de zwarte vlag. Het schip, dat 72 dagen onderweg was, blijft voorlopig in Argentinië. De medewerkers hebben het werk voorlopig stilgelegd. Welke gevolgen het ongeluk heeft voor de rest van de reis, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de VPRO.